نوشتن درباره یک روز از زندگی افراد مبتلا به ای دی اچ دی چالش برانگیز است، چرا که هیچ دو روزی برای این افراد شبیه به هم نیست. با این حال، این افراد تجربیات مشترک و شگفت انگیزی دارند، به ویژه وقتی صحبت از روزمرگیهایشان میشود. زیرا اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) شامل الگوهای بیش فعالی، بی توجهی و تکانشگری است. این علائم باعث ایجاد کشمکشهایی میشوند که ممکن است در کارهای روزمره، به ویژه در محل کار و مدرسه، اختلال ایجاد کند. در دایره زندگی این افراد، ADHD در مرکز قرار دارد. به طوری که علائم آن بر تمام بخشهای عملکرد تأثیر میگذارد، حتی شاید بیشتر از آنچه تصور کنید. در این مقاله قصد داریم، بینشهای تغییر دهنده زندگی را به دست آورید که چگونه ADHD بر سلامت، روابط اجتماعی، موفقیت شغلی، دوستیها، روابط زناشویی و عزت نفس فرد تأثیر میگذارد. پس تا پایان مقاله با ما باشید.
Table of Contents
Toggleمشکلات روزانه فرد مبتلا به ای دی اچ دی
اگر به دنبال اطلاع از مفهوم ADHD هستید، به شما پیشنهاد میدهیم که مقاله ای دی اچ دی را مطالعه نمایید. در این مقال تعریف دقیقی از ADHD داشتیم و سه توع اضلی این اختلال را معرفی کردیم. سپس به باورهای غلطی که اکثر شما درباره بیش فعالی دارید، اشاره کردیم و باور صحیح آن را توضیح دادیم.
ADHD تنها مجموعهای از علائم نیست؛ بلکه از لحظهای که فرد بیدار میشوید تا زمانی که سر بر بالین میگذارد، زندگی او را تحت تأثیر قرار میدهد. در واقع، حتی در هنگام خواب نیز تأثیر خود را ادامه میدهد. سلامتی، شخصیت، ترجیحات و سلایق، دوستیها و روابط شما و هر چیز دیگری در این بین، تحت تأثیر ای دی اچ دی قرار دارد. این وضعیت 24 ساعت شبانهروز، 365 روز سال همراه فرد است و بر هر جنبهای از زندگی وی تأثیر میگذارد.
فرد مبتلا به ای دی اچ دی ممکن است موارد زیر را در زندگی تجربه کند:
زندگی آنها سرشار از موفقیتها و شکستهای گوناگونی است
گاهی احساس نابغه بودن دارند، در حالی که برخی از مواقع احساس کم هوشی دارند
گاهی تمرکز بسیار بالا و افراطیای دارند، در حالی که برخی مواقع به شدت حواس پرت هستن
آنها زخمهای عاطفی بیشماری ناشی از قضاوت شدن توسط دیگران را تجربه میکنند.
پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال
چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال
در ادامه مشکلات روزانه افراد مبتلا به ای دی اچ دی را توضیح خواهیم داد:
اختلال بیش فعالی و خواب
سندرم فاز تاخیری خواب (DSPS) یک اختلال ریتم شبانهروزی است که با تأخیر در زمان خواب و بیداری مشخص میشود. این اختلال به ویژه در افراد مبتلا به اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD) شایع است.
افراد مبتلا به ADHD معمولاً با چالشهای بیشتری در تنظیم الگوهای خواب خود مواجه هستند. تحقیقات نشان داده است که این افراد به طور متوسط حدود یک ساعت بیشتر از افراد بدون ADHD طول میکشد تا به خواب بروند. این تأخیر در خواب میتواند به دلیل فعالیت بیش از حد مغز و مشکلات در آرامش یافتن باشد.
این وضعیت باعث میشود که افراد مبتلا به ADHD شبها تا دیروقت بیدار بمانند و صبحها با احساس خستگی و پشیمانی از خواب ناکافی بیدار شوند. این الگوی خواب نامنظم میتواند تأثیرات منفی بر عملکرد روزانه، تمرکز و خلق و خوی این افراد داشته باشد.
درمانهای مختلفی برای مدیریت DSPS و بهبود کیفیت خواب در افراد مبتلا به ADHD وجود دارد، از جمله تنظیم زمان خواب و بیداری، استفاده از نور درمانی و مشاوره با متخصصان خواب. با مدیریت مناسب، افراد میتوانند بهبود قابل توجهی در کیفیت خواب و عملکرد روزانه خود تجربه کنند.
عوارض جانبی کمبود خواب ناشی از ای دی اچ دی
رنج بردن از کمبود خواب ناشی از ای دی اچ دی مانند دشواری در بیدار شدن این افراد، دو برابر یا پنج برابر است. کمبود خواب زمان واکنش، سرعت پردازش و تصمیمگیری فرد را کند میکند. وقتی خستهایم، هوشیاری و تمرکز کمتری داریم. بداخلاق و انعطافناپذیر میشویم. از نظر ذهنی ضعیف، خوابآلود و بداخلاق میشویم. کمبود خواب یک پیشگویی خودکامبخش است؛ فقط به ادامه و تشدید به هم ریختن ریتم شبانهروزی ما منجر میشود.
آیا داروهای بیش فعالی باعث بروز مشکلات خواب می شوند؟
یکی از عوارض معمولِ استفاده از داروهای محرک بروز مشکلاتی در خواب افراد است. با اين حال ممکن است این داروها باعث بهبود خواب برخی مبتلایان به ADHD شوند. بهترین راه این است که هر فرد تاثیر این داروها را شخصاً امتحان کند.
ای دی اچ دی و عادات غذایی
جرا مغز افراد مبتلا به ای دی اچ دی به سراغ دوپامین میرود؟
از آنجایی که مغز فرد مبتلا به بیش فعالی با کمبود دوپامین مواجه است؛ در بسیاری از مواقع به دنبال مصرف چیزاهایی برای جبران این کسری میرود. از تمایل به مصرف تنباکو گرفته تا مواد غذایی ناسالم. کافئین نیز سطح دوپامین را در مغز افزایش میدهد. همچنین مصرف کربوهیدراتهای ساده همیشه وسوسهکننده است، زیرا آنها به سرعت به قند تجزیه میشوند و ترشح دوپامین را تحریک میکنند.
علائمی مانند تکانشگری و بی توجهی به راحتی باعث اختلالات خوردن (پرخوری) م شود که ممکن است منجر به افزایش وزن ناخواسته شود. در واقع، مطالعات بیاینگر ارتباط بین ADHD و اضافه وزن و چاقی هستند. که این موضوع با سایر بیماریها مثل کبد چرب، فشار خون بالا و سندرم متابولیک مرتبط است. به همین ترتیب، تحقیقات اخیر اختلال ADHD را با دیابت نوع 2 مرتبط میکنند.
پس به طور کلی داشتن ADHD اغلب بدین معناست که فرد با تواناییهایی مثل کنترل رفتار و تعیین محدودیت برای رفتارهایی مانند غذا خوردن دست و پنجه نرم میکند. علاوه بر این، ADHD اغلب سطح دوپامین را کاهش میدهد، هورمونی که در مرکز لذت مغز شما نقش دارد. خوردن غذا راهی برای افزایش موقت سطح دوپامین و دریافت دوباره آن احساس خوب است.
سایر مشکلات سلامتی مرتبط با بی فعالی
از بیماریهای خودایمن و بیماریهای پوستی گرفته تا سندرم بیشحرکتی و بیماریهای ریوی، مجموعه مشکلات دیگری هستند که با ADHD مرتبط است.
فقط لحظه ای به این فکر کنید که چگونه ADHD بر رژیم غذایی، سلامتی و حال کلی شما تأثیر گذار است!
بیش فعالی و اضطراب
نگرانیای که از بین نمیرود و فرد را از زندگی کردن آنگونه که می خواهد باز میدارد، نشانه اضطراب است. حدود نیمی از بزرگسالان مبتلا به ADHD نیز دارای اختلال اضطراب هستند.
گاهی اوقات علائم ADHD در فرد این احساس را ایجاد میکند. در این صورت، درمان ADHD به اضطراب فرد نیز کمک میکند.
بیش فعالی و سومصرف مواد
همان رفتار هیجان طلبی که منجر به عدم کنترل در پرخوری میشوند، ممکن است در مصرف بیش از حد و سوء استفاده از مواد مخدر و الکل موثر باشند. پزشکان تصور میکنند که ممکن است بین ADHD و اختلالات مصرف مواد مخدر یا الکل ارتباطی وجود داشته باشد.
اختلال ای دی اچ دی و استرس مزمن
علائم ADHD ممکن است استرسزا باشند. این احتمال وجود دارد که در زمان ابتلا به این اختلال، سطح استرس فرد برای مدت طولانیتری نسبت به افراد دیگر بالا بماند. با گذشت زمان، استرس میتواند منجر به مشکلات دیگری مانند:
- تنش و درد عضلانی
- مشکلات تنفسی
- مشکلات قلبی
- مشکل در کنترل قند خون
- مشکلات گوارشی
بیش فعالی و مشکلات مربوط به اشتغال
اگرچه هیچ کارفرما، شرکت و سازمانی شبیه دیگری نیست، اما بیشتر آنها انتظار دارند که کارمندشان منظم، خوش قول، مراقب، بادقت و متمرکز باشد و تمام وظایف محوله را به خوبی انجام دهد. اختلال ای دی اچ دی میتواند همه اینها را سختتر کند. در نتیجه، ممکن است فرد نتواند انتظارات کارفرمای خود را برآورده کند. بنابراین ممکن است برای حفظ شغل خود با مشکل مواجه شود.
ADHD ممکن است فرد را فراموشکار و حواس پرت کند. همچنین فرد به دلیل ضعف در تمرکز، احتمالاً با مدیریت زمان دچار مشکل خواهد شد. همه این علائم احتمالا منجر به تاخیر در انجام کارها در موعد مقرر، تاخیر در انجام تکالیف و پروژههای شخصی شوند.
خرید تکانشی و ای دی اچ دی
اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) و خرید تکانشی ارتباط نزدیکی با هم دارند. افراد مبتلا به ADHD معمولاً رفتارهای تکانشی از خود نشان میدهند که میتواند شامل خریدهای ناگهانی و بدون برنامهریزی باشد. این رفتارها به دلیل مشکلات در کنترل تکانهها و مدیریت احساسات است که از ویژگیهای اصلی ADHD محسوب میشوند.
خرید چیزهایی صرفاً به این دلیل که فرد بخواد به طور موقت هورمونهای «احساس خوب» را تقویت کند، خرید تکانشی محسوب میشود. خرید تکانشی معمولا هزینههایی در برخواهد داشت. برای مثال فرد ممکن است با مشکلاتی مثل مشکلات مالی و خالی شدن کیف پول رو به رو شود.
بیش فعالی و اعتیاد به نمایشگر
اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD) و اعتیاد به صفحه نمایشگر دو پدیدهای هستند که در دنیای مدرن بهطور فزایندهای مورد توجه قرار گرفتهاند. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به ADHD به دلیل ویژگیهای خاص این اختلال، مانند تکانشگری و مشکل در تمرکز، بیشتر در معرض خطر اعتیاد به صفحه نمایشگرها قرار دارند.
افراد مبتلا به ADHD ممکن است به دلیل نیاز به تحریک مداوم و ناتوانی در تحمل بیحوصلگی، به استفاده بیش از حد از دستگاههای دیجیتال روی بیاورند. این رفتار میتواند به شکل اعتیاد به بازیهای ویدیویی، شبکههای اجتماعی، یا تماشای مداوم ویدیوها بروز کند. از سوی دیگر، استفاده بیش از حد از صفحه نمایشگرها میتواند علائم ADHD را تشدید کند و منجر به چرخهای معیوب شود که در آن فرد برای فرار از مشکلات تمرکز و بیقراری به صفحه نمایشگرها پناه میبرد، اما این کار خود باعث افزایش مشکلات میشود.
درست است که ایدیاچدی باعث میشود تمرکز کردن سخت شود. اما وقتی پای گوشی، بازی رایانهای و تلویزیون در میان باشد، تغییر مداوم عکسها، نظرات و بازیها میتواند باعث جذب توجه شود. مغز شما عاشق پاداشی است که هنگام نگاه به صفحه گوشی یا تلویزیون میگیرد، آنقدر که گاهی دل کندن از آن بسیار سخت میشود.
برای مدیریت این وضعیت، توصیه میشود که افراد مبتلا به ADHD برنامههای منظم و محدودیتهای زمانی برای استفاده از دستگاههای دیجیتال داشته باشند و به فعالیتهای جایگزین مانند ورزش، مطالعه، و تعاملات اجتماعی رو بیاورند. همچنین، مشاوره با متخصصان روانشناسی و استفاده از تکنیکهای درمانی مانند رفتاردرمانی شناختی (CBT) میتواند به کاهش وابستگی به صفحه نمایشگرها کمک کند.
اختلال بیش فعالی ADHD و مشکلات جنسی
اگر علائم ADHD فرد در طول رابطه جنسی ظاهر شوند، واقعاً میتوانند خلق و خوی وی را تضعیف کنند. ذهن فرد میتواند از شریک زندگی خود و لذب بردن از رابطه جنسی منحرف شود. فرد همچنین برای داشتن یک زندگی جنسی سالم نیاز به ارتباط خوب دارد و این ممکن است برای افراد مبتلا به ای دی اچ دی مشکل باشد.
بیش فعالی و بروز مشکلات متعدد در رابطه
زمانی که فرد مبتلا به ADHD درمان نشده باشد، در رابطه با پارتنر خود با مشکلاتی رو به رو خواهد شد. به خصوص اگر فرد علائم خود را درمان نکند، ممکن است احساس کند که دائماً توسط شریک زندگی خود مورد آزار و اذیت قرار میگیرد. زیرا شریک زندگی او سعی میکند با ویژگیهای خاصی از فرد برخورد کند، مانند فراموشی یا عدم تمرکز.
طغیان عاطفی از دیگر مشکلاتی است که فرد مبتلا به ای دی اچ دی با آن دست و پنجه نرم میکند. فرد مبتلا به این اختلال گاهی ممکن است در کنترل خشم خود ناتوان باشد و طغیانهای عاطفی زیادی را تجربه کند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی شد راهنمایی ارائه دهیم تا در صورتی که با یک فرد مبتلا به بیش فعالی در ارتباط هستید، شناخت جامعی نسبت به این اختلال کسب کنید. کسب شناخت بیشتر نسبت به اختلال ای دی اچ دی به شما کمک میکند تا به عنوان والدین، معلم، دوست، پارتنر و یا کارفرما شخص مبتلا به این مشکل، رابطه بهتری داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیش فعالی، میتوانید به قسمت مقالات وب سایت adhdyar، مراجعه کنید.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.