مقالات

مبارزات و مشکلات پنهان یک زن بیش فعال

خصوصیات زن بیش فعال

برای درک بهتر زنی که مبتلا به بیش فعالی است، ابتدا باید مشکلاتی که یک زن بیش فعال با آنها دست و پنجه نرم می‌کند را بشناسیم و سپس درک درستی از خصوصیات زن بیش فعال داشته باشیم. اکثر تحقیقاتی که در مورد اختلال کمبود توجه (ADHD یا ADD) صورت گرفته، بیانگر این هستند که: تفاوت قابل‌توجهی در نحوه بروز بیش فعالی در زنان و مردان وجود ندارد. یعنی در بیشتر معیارها، داده‌ها نشان دادند که تفاوتی در نوع، تعداد و شدت علائم، مشکلات تحصیلی، تعداد اختلالات همراه و اثربخشی داروها در زنان و مردان وجود ندارد!

اما در واقعیت، تجربیات زندگی زنان چیز دیگری نشان می‌دهد! البته که زنان مبتلا به ADHD با بسیاری از علائم مشابه با همتایان مرد خود روبرو هستند، اما آنها معمولا تحت فشار اضافی نقش‌های جنسیتی محدود کننده، نوسانات هورمونی (PMS) و تمایل بیشتر به خود کم بینی و خودآزاری قرار دارند. همچنین طبق تحقیقات جدید، در حالی که علائم روزانه آنها ممکن است منعکس کننده یکدیگر باشد، اما در دراز مدت، مردان و زنان مبتلا به ADHD با نتایج بسیار متفاوتی روبرو می‌شوند. در این مقاله سعی داریم درباره مشکلاتی که دختر و زن بیش فعال با آن مواجه هست و علائم adhd در زنان صحبت کنیم.

در پایان نیز پیرامون جدیدترین یافته‌های علمی درباره تغییرات هورمونی و ADHD و همچنین مراقبت‌های دوران بارداری خانم‌های مبتلا به ADHD صحبت کردیم.

تحقیقات کمی به بررسی اثرات خاص اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) بر روی زنان بالغ صورت گرفته است. چرا که کودکان، نوجوانان و مردان بیشتر در کانون پژوهش قرار دارند. حتی در کودکان، مطالعات نشان می‌دهند که در پسران بیشتر از دختران تشخیص دقیق بیش فعالی اتخاذ می‌شود.

زن بیش فعال

سوگیری جنسیتی و علائم نادیده گرفته شده ADHD ممکن است با این تفاوت‌ها ارتباط داشته باشد. برای مثال دختران نسبت به پسران کمتر رفتار «بیش فعالی» را از خود نشان می‍‌دهند و متاسفانه اغلب مطالعات بر روی الگوهای نوع بیش فعالی ADHD که در مردان شایعتر است تمرکز دارند.

هنگامی که علائم ADHD دختران جوان تشخیص داده نشود، مشکلات تا بزرگسالی ادامه خواهند داشت. ADHD بدون درمان صحصح و به موقع معمولا بر کیفیت کلی زندگی فرد تأثیر می‌گذارد. 

علائم بیش فعالی در زنان

اکثر زنان مبتلا به ADHD معمولا در اواخر دهه 30 یا اوایل دهه 40 خود متوجه می‌شوند که مبتلا به این اختلال هستند (تشخیص در این سنین در آنها صورت می‌گیرد). کارشناسان معتقد‌ند دلایل مختلفی ممکن است پشت تشخیص دیرهنگام ADHD در زنان و دختران باشد.

خصوصیات زن بیش فعال

ممکن است والدین، معلمان یا پزشکان اطفال علائم و رفتارهای ADHD را در دختران جوان به درستی تشخیص ندهند، زیرا این علائم آشکار نیستند. همچنین این احتمال وجود دارد که پزشکان ADHD را دختران و زنان جوان با سایر اختلالات خلقی مانند اضطراب یا افسردگی اشتباه بگیرند. یعنی به جای اختلال بیش فعالی، به اشتباه سایر اختلالات روحی را در این افراد تشخیص دهند. برخی از تحقیقات جدید همچنین نشان می‌دهند که این احتمال وجود دارد که زنان علائم ADHD را در مراحل بعدی زندگی خود تجربه کنند؛ اما برای اثبات آن به تحقیقات بیشتری نیاز است.

ADHD دارای سه تظاهر اصلی است: عمدتاً بی توجهی، عمدتاً بیش فعالی- تکانشی، و ترکیبی از بی توجهی و بیش فعالی.

زنان و دختران می‌توانند هر یک از این تظاهرات را داشته باشند و تظاهرات و شدت علائم ممکن است در طول زندگی آنها متفاوت باشد. با این حال، هم تحقیقات و هم تجربیات نشان می‌دهند که دختران و زنان اغلب نوع بی‌توجهی ADHD را مبتلا می‌شوند. علائم بی توجهی شامل:

  • به جزئیات توجه نمی‌کنند یا اشتباه می‌کنند.
  • در حفظ توجه مشکل دارند، به نظر نمی‌رسد که به صحبت‌های دیگران گوش می‌دهند.
  • از کارهایی که نیاز به تلاش ذهنی مداوم دارند اجتناب می‌کنند یا چنین کارهایی را دوست ندارد.
  • به راحتی چیزها را از دست می‌دهند و گم می‌کنند.
  • به راحتی حواسشان پرت می‌شود.
  • در فعالیت‌های روزانه فراموشکار هستند.

مهمترین علائم بیش فعالی در زنان عبارت‌اند از:

  1. مشکل در مدیریت زمان دارند.
  2. با بی نظمی و ناتوانی در سازماندهی دست و پنجه نرم می‌کنند.
  3. سابقه اضطراب و افسردگی در زن بیش فعال بالاست.
  4. مشکل در مدیریت پول از علائم بیش فعالی در زنان است.
  5. احساس استیصال کردن از خصوصیات زن بیش فعال محسوب می‌شود.

پس همانطور که متوجه شدید، علائم اختلال بیش فعالی در زنان با علائم بیش فعالی در کودکان و یا مردان تقریبا متفاوت است. پس خصوصیات زن بیش فعال با خصوصیات مردان بیش فعال ممکن است متفاوت باشد.

علائم بیش فعالی در زنان

ADHD معمولا جنبه ارثی دارد و در خانواده‌ها مشاهده می‌شود.

آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفق‌ترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار می‌رود و مولف کتاب‌های مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک می‌کند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد می‌کنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.

پس اگر ADHD تشخیص داده نشده دارید، اگر اختلال بیش فعالی در فرزند یا خواهر یا برادرتان تشخیص داده شود، احتمالاً علائم خود را متوجه خواهید شد. همچنین دور از ذهن نیست که زنان مبتلا به ADHD به طور همزمان مشکلات دیگری مانند پرخوری عصبی، کمبود خواب مزمن یا نوشیدن بیش از حد الکل داشته باشند (سو مصرف الکل).

سایر نشانه های بیش فعالی در زنان

البته شما نباید فراموش کنید فرض اینکه زنان و دختران فقط ADHD نوع بی توجهی را تجربه می‌کنند، نادرست است. بسیاری از زنان و دختران بیش فعالی «درونی» و سایر علائم ناشناخته را گزارش و توصیف می‌کنند، با رفتارهایی که اغلب از نظر فرهنگی به دختران بسیار «اجتماعی» نسبت داده می‌شود؛ مثل:

  • صحبت کردن بیش از حد از خصوصیات بارز زن بیش فعال است.
  • بی قراری و اغلب نیاز به بلند شدن و راه رفتن از علائم بیش فعالی در زنان است.
  • تکانشی عمل می‌کنند، قبل از فکر کردن، صحبت می‌کنند.
  • در حفظ ذهن و توجه خود روی یک موضوع مشکل دارند.
  • به راحتی دوست پیدا می‌کنند؛ اما در حفظ دوستی‌ها مشکل دارند.
  • فعالیت‌های آسیب‌رسان به خود را انجام می‌دهند.
  • استراتژی‌های جبرانی‌ای را اتخاذ می‌کند که منجر به کار دو تا سه برابر سخت‌تر از همتایان خود می‌شود تا به همان اندازه موفق باشند.
  • ترس از طرد شدن دارند، از طرد شدن توسط همسالان یا دوستان خود می‌ترسند و به افراد دیگر می‌چسبند یا در روابط ناسالم باقی می‌مانند. ترس از طرد شدن جزو بارزترین خصوصیات زن بیش فعال است.

تاثیر خصوصیات زن بیش فعال بر زندگی او

مطالعات مختلفی نشان می‌دهند که زن بیش فعال معمولاً عزت نفس بسیار پایینی دارد. همچنین به نظر می‌رسد که آنها در مقایسه با مردان بالغ مبتلا به ADHD، پریشانی عاطفی و روانی بیشتری را تجربه می‌کنند.

بسته به شدت بیماری، برخی از زنان برای جلوگیری از شرم و طرد شدن، علائم خود را پنهان می‌کنند. سایر زنان مبتلا به ADHD ممکن است احساس کنند زندگی آنها در هرج و مرج مطلق است. این موضوع احتمالا کل خانواده زن بیش فعال را تحت تأثیر قرار خواهد داد. زیرا آمار نشان می‎‌دهند که زنان معمولاً مسئولیت مراقبت از خانه و کودکان را بر عهده دارند؛ پس ADHD در زنان (به عنوان نقش مادر و همسر) در صورتی که به درستی درمان و مدیریت نشود؛ ممکن است کل خانواده را تحت تاثیر قرار دهد.

ADHD در زنان

استراتژی‌های مقابله‌ای ضعیف و اشتباه، معمولا بر زندگی روزمره فرد تأثیر گذاشته و مبارزات او را سخت‌تر می‌کند. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که به سختی می‌توانید از پس خواسته‌ها و انتظارات شغلی خود بر آیید. وعده‌های غذایی منظمی برای خانواده خود و خانواده بپزید، یا در انجام کارهای دیگر خانه موفق شوید. ممکن است احساس کنید که همیشه سعی می‌کنید به عقب برگردید، که همه اینها معمولا منجر به استرس مزمن و خستگی در شما می‌شود.

اگر این علائم برای شما آشنا به نظر می‌رسند، با یک پزشک یا یک درمانگر در مورد آنها صحبت کنید.

ما نمی توانیم باد را هدایت کنیم، اما می‌توانیم بادبان‌های خود را در جهت باب میلمان تنظیم کنیم. اگرچه زن بیش فعال نمی‌تواند سیم‌کشی مغز خود را تغییر دهد، اما قادر است تجربیات خود را از دریچه‌ای متفاوت بازگو کند. او می‌تواند یاد بگیرد که چگونه از توانایی‌ها و استعدادهای منحصر به فرد خود استقبال کند. همچنین تفکر غیر خطی را در پیش گیرد، اولویت‌های جدیدی را بر اساس پذیرش خود تعیین کند و فرصت‌های سازگار با خود را بیابد و بتواند در آنها پیشرفت کند. در حالت ایده‌آل، تشخیص بیش فعالی در زنان اولین قدم در جهت معکوس کردن سیستم باور مخرب آنهاست. توضیحی عصب‌شناختی برای اینکه چرا همه چیز بسیار سخت است را ارائه می‌دهد و فرصتی را در اختیار زنان مبتلا به بیش فعالی قرار می‌دهد تا موفقیت‌های خود را داشته باشند.

اگر به مباحث حوزه روانشناسی و بیش فعالی علاقه دارید، مقاله “بیش فعال تکانشی چیست؟” را از دست ندهید.

تغییرات هورمونی چه تاثیری بر زن بیش فعال دارند؟

خب همانطور که همه‌مان می‌دانیم تغییرات هورمونی نقش مهمی در خلق و خو و روان ما دارند. پس طبیعی است که نوسانات هورمونی‌ای که در چرخه زندگی یک زن بیش فعال رخ می‌دهند، بر علائم ای دی اچ دی وی نیز اثر بگذارند. 

تغییرات هورمونی‌ای مثل سیکل پریودی، بارداری و حتی پسا قاعدگی، نقش مهمی در شدت و گستردگی علائم بیش فعالی در زنان ایفا می‌کنند. 

همانگونه که در جریان هستید، در طی سیکل پریودی ما یک سری نوسانات هورمونی رخ می‌دهد. مثلا در هفته اول سیکل بدن ما شاهد افزایش استروژن است و افزایش سطح استروژن نیز منجر به بهتر شدن خلق و خوی ما و حتی کاهش علائم ای دی اچ دی خواهد شد.

حالا سراغ تغییرات هورمونی پس از تخمک گذاری می‌رویم. پس از تخمک گذاری سطح پروژسترون شما بالا و استروژن پایین می‌رود. چنین تغییرات هورمونی‌ای در این دوران منجر به تشدید علائم بیش فعالی در زنان می‌شوند. پس بدیهی است که شما در این دوران با کاهش تمرکز و افزایش تحریک‌پذیری رو‌به‌رو شوید. 

در فاز لوتئال که مروبط به هفته‌های سوم و چهارم سیکل پریودی شماست، پروژسترون انقدر بالا می‌رود که تاثیرات مثبت استروژن و حتی اثربخشی داروهای محرک نیز به طرز شگفت انگیزی کم می‌شود.

چالش-تا-آرامش-پکیج-طلایی-فرزند-بیش-فعال

پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال

چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال

در ادامه مقاله adhd در زنان، درباره تاثیر بارداری و یائسگی در ADHD صحبت خواهیم کرد. پس با ما بمانید.

بارداری و ADHD

زنان در بارداری نیز تغییرات هورمونی گسترده‌ای را تجربه می‌کنند. پس تغییرات هورمونی بر علائم بیش فعالی در زنان تاثیر می‌گذارند. 

در ادامه به تغییر در روحیات و خصوصیات زن بیش فعال در 9 ماه حاملگی پرداختیم. 

در سه ماهه نخست بارداری، با بالا رفتن سریع سطح استروژن و پروژسترونتان، این احتمال وجود دارد که شما نوسانات خلقی و اضطراب را تچربه نمایید. در این دوران حتی ممکن است بیشتر احساس خستگی کنید.

در سه ماهه دوم و سوم حاملگی، سطح استروژن به طور مداوم در حال افزایش است و این برایتان خوب است. چرا که منجر به کاهش علائم بیش فعالی در زنان خواهد شد. 

پس از زایمان متاسفانه سطح استروژن و پروژسترون خون شما به طور ناگهانی کاهش می‌یابد که این اتفاق منجر به تشدید علائم adhd در زنان و حتی بروز افسردگی پس از زایمان می‌شود.

ضمن اینکه مادران باردار مبتلا به ای دی اچ دی که در حین بارداری مجبور به قطع داروهای محرکی مثل آدرال شدند، با مشکل در کنترل علائم ای دی اچ دی رو به رو خواهند بود.

 

یائسگی و ADHD

در یائسگی یا اصطلاح صحیح آن یعنی دوران پسا قاعدگی نیز با تغییرات هورمونی مواجه هستیم. چرا که در این دوران سطح استروژن خون پایین می‌رود. کم شدن استروژن به طور مستقیم روی سطح دوپامین مغز اثر گذاشته و در نتیجه علائم و خصوصیات زن بیش فعال تشدید می‌شود. 

از اصلی‌ترین علائم بیش فعالی در زنان می‌توان به مشکلات حافظه، مه آلودگی ذهنی و احساس غرق شدگی اشاره کرد.
در مه آلودگی ذهنی فرد در مقایسه با سطح نرمال، هشیاری و بیداری کمتری دارد. در مه آلودگی ذهنی فرد معمولا از مکان و زمان اطراف خود آگاهی ندارد و توجه و دقت وی نیز سخت است.

در حالت غرق شدگی نیز شما در تصورات ذهنی‌تان و در خیال‌پردازی غرق می‌شوید.

حتما برایتان جالب است که بدانید بسیاری از زنان بیش فعال ADHD، معولا در دوران یائسگی متوجه می‌شوند که به ADHD مبتلا بودند؛ چرا که با تغییرات هورمونی علائم بیش فعالی در زنان تشدید می‌شود. 

چطور علائم ADHD در زنان را مدیریت کنیم؟

در این مقاله سعی شد راهنمایی جامع برای آشنایی با خصوصیات زن بیش فعال ارائه دهیم. سپس به معرفی مهمترین علائم بیش فعالی در زنان پرداختیم و توضیح دادیم که adhd در زنان چگونه زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، هستید، می‌توانید با کارشناسان وب سایت adhdyar در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *