آیا درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی امکانپذیر است؟ دارودرمانی (داروهایی که پزشکان تجویز میکنند؛ مثل ریتالین، آدرال و آمفتامین) یکی از راههای موثر برای بهبود علائم مربوط به اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD) است، اما در صورتی که فرد علائم خفیفی داشته باشد معمولا راههای دیگری برای بهبود توجه و تمرکز پیشنهاد خواهد شد.
در کل باید گفت که راههای ایمن زیادی برای بهبود و درمان طبیعی بیش فعالی وجود دارد، با این حال برخی از درمانهای طبیعی ممکن است چندان علمی نباشند و حتی در برخی موارد باعث ایجاد عوارض جانبی خطرناکی شوند.
گاهی مشاهده شده که استفاده از طب سنتی در درمان بیش فعالی و یا مصرف داروهای گیاهی ممکن است با سایر داروهای شیمیایی که پزشک تجویز کرده تداخل کند.
یک نکته مهم اینکه؛ برخی از روشهای درمان طبیعی بیش فعالی نیز شاید موثر نباشند و باعث اتلاف وقت و هزینه شوند. از آنجایی که مخاطبان وب سایت AdhdYar درباره درمان بیش فعالی در طب سنتی و یا درمان بیش فعالی کودکان با گیاهان دارویی، سوالاتی داشتند، قصد داریم تا در این مقاله به بررسی و معرفی ایمنترین روشهای طبیعی درمان بیش فعالی کودکان و بزرگسالان بپردازیم.
اگر شما یا فرزندتان قصد دارید به سمت درمان گیاهی و طب سنتی بروید و یا درمانهای جدید ADHD بنابر باورهای سنتی را امتحان کنید، ضروری است که پزشک خود را در جریان قرار دهید.
Table of Contents
Toggleدرمان خانگی adhd
برای بهبود شرایط بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی به طور کلی باید گفت که اگر به تغذیه، ورزش و خواب برای بهبود سلامتی خود یا فرزندتان اهمیت ندهید، هیچ برنامه درمانیای برای بهبود علائم (ADHD) موثر نخواهد بود. صرف نظر از اینکه درمان فرزند شما شامل دارو باشد یا خیر، نقش فعالیت بدنی و ورزش، خواب و تغذیه بسیار مهم است زیرا این راهکارهای طبیعی به عنوان زیربنای اصلی سایر مداخلات ADHD عمل میکنند.
موارد مهمی مانند آنچه میخوریم، سطح فعالیت بدنی، عادات خواب و عوامل سبک زندگی ما از مدیریت استرس گرفته تا مدیریت زمان استفاده از گوشی و انواع صفحه نمایش، تأثیر فوقالعادهای بر سلامتی دارد. پس توجه به این عوامل نقش مهمی در بهبود مغز و بدن فرد مبتلا به ADHD ایفا خواهند کرد.
صرف نظر از اینکه درمان فرزند شما شامل دارو باشد یا خیر، نقش فعالیت بدنی و ورزش، خواب و تغذیه را هرگز نادیده نگیرید زیرا این راهکارهای طبیعی به عنوان زیربنای اصلی رفع علایم ADHD عمل میکنند.
در ادامه قرار است به معرفی درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی بپردازیم.
پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال
چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال
تاثیر ورزش در بهبود علائم بیش فعالی
ورزش برای افراد مبتلا به ADHD مزایای بیشمار و باورنکردنیای دارد. به گفته دکتر زیلوفسکا؛ یکی از بهترین روانپزشکان آمریکایی که در درمان بیماران بزرگسال مبتلا به اضطراب، افسردگی، ADHD و سوء مصرف مواد، فعالیت دارد، افراد مبتلا به ADHD با انجام ورزشهای هوازی میتوانند عملکرد اجرایی، توجه و علائم رفتاری خود را بهبود بخشند. افزایش ضربان قلب و انقباض عضلانی در همه ورزشها به تحریک نواحی پیشپیشانی مغز و فعال شدن سیستم توجه منجر خواهد شد. همچنین فرد از طریق ورزش به افزایش دوپامین و نوراپینفرین در مغز خود کمک میکند؛ پس خودکنترلی وی بیشتر شده و تکانشگری و بیشفعالی نیز به شکل قابل توجه کاهش مییابد. حتی ۵ دقیقه ورزش نیز در روند درمان موثر است. مخصوصا ورزش در فضای باز و طبیعت علاوه بر فواید فیزیکی، استرس و اضطراب را کاهش میدهد و باعث بهبود علائم ای دی اچ دی خواهد شد.
اصلاح رژیم غذایی
فرد مبتلا به ADHD (دارو مصرف کند و چه نه) در واقع با رژیم غذایی نامناسب علائم ADHD خویش را بدتر میکند. یعنی با مصرف غذاهای فرآوریشده با چربیهای ترانس و شکر، نه تنها علائم ADHD، بلکه افسردگی نیز در فرد تشدید میشود. در مقابل با پیروری از رژیم غذایی سالم شامل ماهی، حبوبات، میوهها و سبزیجات است، علائم ADHD کاهش خواهند یافت. همچنین، مصرف پروتئین در هر وعده غذایی به افزایش سطوح دوپامین و نوراپینفرین کمک میکند. دوپامین و نوراپینفرین مواد شیمیاییای هستند که نقش مهمی در خلق و خو، انگیزه و تمرکز دارند. پس فرد با مصرف غذاهای غنی از پروتئین به تولید انتقالدهندههای عصبی و بهبود توجه خود کمک میکند.
تاثیر مکملها
فرد مبتلا به ADHD (چه دارو مصرف کند و چه نه) در واقع با رژیم غذایی نامناسب علائم ADHD خویش را بدتر میکند. یعنی با مصرف غذاهای فرآوریشده با چربیهای ترانس و شکر، نه تنها علائم ADHD، بلکه افسردگی نیز در فرد تشدید میشود. در مقابل با پیروری از رژیم غذایی سالم شامل ماهی، حبوبات، میوهها و سبزیجات است، علائم ADHD کاهش خواهند یافت. همچنین، مصرف پروتئین در هر وعده غذایی به افزایش سطوح دوپامین و نوراپینفرین کمک میکند. دوپامین و نوراپینفرین مواد شیمیاییای هستند که نقش مهمی در خلق و خو، انگیزه و تمرکز دارند. پس فرد با مصرف غذاهای غنی از پروتئین به تولید انتقالدهندههای عصبی و بهبود توجه خود کمک میکند.
مدیتیشن و ذهن آگاهی
افراد مبتلا به ADHD در زمینه حفظ توجه و کنترل احساسات خود ضعیف عمل میکنند. طبق تحقیقات صورت گرفته؛ فرد مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه از طریق روشهای مختلف مدیتیشن و ذهنآگاهی قادر به کاهش استرس و بهبود چالشهای خود خواهد بود. یعنی فرد مبتلا به ADHD از طریق ذهنآگاهی قادر است توجه خود را حفظ کند، واکنشهای فوری و تکانشی را کاهش دهد و نسبت به احساسات و آنچه درونش میگذرد، آگاهی داشته باشد.
درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی
برای کنترل و درمان این اختلال از چند مدل درمانی استفاده میشود.
- دارو درمانی
- درمانهای رفتاری
- درمانهای روانشناسی و اجتماعی
درباره درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی دغدغهای که وجود دارد این است که خیلی از افراد نگران عوارض جانبی این داروها هستند. نگرانیهایی مثل اعتیاد به این داروها، استفاده نامناسب از این داروها و سایر خطاها.
پس خیلی از والدین کودکان مبتلا به ADHD، به دنبال درمانهای جایگزین هستند که بتوانند به جای دارودرمانی از آن استفاده کنند. اولین چیزی که به ذهن میآید، درمان از طریق گیاهان دارویی است. در ادامه به معرفی و بررسی تخصصی درمان طبیعی بیش فعالی کودکان و بزرگسالان خواهیم پرداخت:
درمان بیش فعالی با گیاه کُهَندار یا ژینگو
اولین گیاهی که مورد بررسی قرار دادیم، درخت کُهَندار یا ژینگو هست که جزو درختان بومی چین میباشد. این گیاه به دلیل آنتیاکسیدانهای قدرتمندش و تاثیر خوبی که روی گیرندهها و انتقالدهندههای عصبی دارد، تاثیری مثبت روی مسائل مرتبط با حافظه، سرعت شناختی، زوال عقل و سکته میگذارد. همچنین از آن برای کاهش اثرات پیری استفاده میشود.
در سال 2015 روی 60 کودک و نوجوان مبتلا به ADHD، آزمایشی صورت گرفت و تاثیر این گیاه را روی آنها سنجیدند. بعد از گذشت 6 هفته، والدین آنها گذارش دادند که بیتوجهی فرزدشان کاهش مشهودی داشته است و در کل فرزندشان واکنش مثبتی به این دارو نشان دادند.
در اکثر مطالعات انجام شده، عوارض جانبی زیادی برای مصرف ژینگو گذارش نشده است. ولی باید این موضوع را در نظر گرفت که ژینگو در مقایسه با داروهای استاندارد ADHD، تاثیر کمتری دارد.
عصاره پوست درخت کاج فرانسوی برای درمان بیشفعالی
راههای زیادی برای درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی وجود دارد. مثلا عصاره پوست درخت کاج فرانسوی یا Pycnogenol، به دلیل اینکه حاوی ترکیبات پلی فنولی (پلی فنولها در منابع غذاییای مثل میوهجات، سبزیجات، چای و قهوه وجود دارند. آنها دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی قویای هستند. پس به دلیل دارا بودن تاثیرات ضد التهابی و تواناییشان در مهار برخی آنزیمهای خاص، مورد توجه کارشناسان و محققان قرار گرفتهاند.) است، تاثیر خوبی روی بیماریهای مزمنی مثل اختلالات عصبی دارد. درمان با عصاره پوست درخت کاج فرانسوی، روی بیش فعالی کودکان نیز تاثیر خوبی داشت و سطح آنتیاکسیدان را هم در این بچهها بالا میبرد.
در یکی از مطالعاتی که روی تاثیر عصاره پوست درخت کاج فرانسوی، صورت گرفته، مشخص شد که این گیاه تاثیر خوبی در کاهش چالشهای ADHD دارد، همچنین هماهنگی بینایی و حرکتی را بیشتر میکند، زمانی که مصرف این گیاه متوقف شد، برخی چالشهای قبلی برگشتند. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که Pycnogenol تاثیر خوبی در درمان ADHD داشته است.
Pycnogenol به طور کلی عوارض جانبی خاصی نداشته یا عوارض آن کم بوده؛ اما در چند بیمار، عوارض گوارشی گذارش شده است.
جینسینگ برای درمان ADHD
به طور کلی جینسینگ حاوی آنتیاکسیدان است و تاثیر خوبی در کاهش استرس و بهبود فعالیتهای شناختی دارد. از مشکلات حافظه پیشگیری میکند.
در سال 2001 مطالعهای در زمینه درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی و تاثیر جینسینگ صورت گرفت. نتایج بیانگر این بود که با استفاده از جینسینگ میتوانید برخی از عوارض ADHD را کاهش دهید.
طبق مطالعهای دیگر مشخص شد که مصرف جینسینگ کرهای باعث کاهش بیتوجهی و بیش فعالی میشود.
مصرف جینسینگ عوارض جانبی خاصی ندارد.
خواص بادام شیرین
بادام شیرین به صورت کلی روی کارکردهای عصبی تاثیر بسزایی دارد. طبق مطالعهای که سال 2019 در زمینه تاثیر بادام شیرین بر بیش فعالی صورت گرفت و تاثیر بادام شیرین را با درمانهای استاندارد بیش فعالی مقایسه کردند و متوجه شدند که بادام شیرین به اندازه درمانهای استاندارد و پزشکی بیش فعالی یکسان بوده و تاثیر خوبی روی افراد مبتلا به بیش فعالی داشته و عوارض جانبی خاصی هم برای مصرف آن گذارش نشده است.
خواص فرنجمشک برای درمان بیش فعالی
فرنجمشک، پلنگمشک یا وارنگ بو؛ از داروهای بومی ایران، جنوب غربی اروپا و آسیاست. در رابطه با درمان بیش فعالی گیاهان با داروهای گیاهی، یک مطالعه مختصر روی این گیاه صورت گرفت و زیاد هم نمیتوان به استناد کرد؛ اما مشخص شد که این گیاه در بحث بیتوجهی تاثیر داشته است. هرچند تاثیر فرنجمشک در درمان بیش فعالی قابل توجه بوده، اما نیازمند مطالعات بیشتری است.
در ضمن این گیاه عوارض جانبی قابل توجهی هم نداشته است.
زعفران و بیش فعالی
در طب سنتی از زعفران به عنوان یک گیاه ضد اسپاسم، ضدتشنج و ضد سرطان استفاده میکنند. محققان طی یک آزمایش 6 هفتهای متوجه شدند که زعفران هم در مقایسه با درمانهای دارویی و پزشکی ADHD، به همان اندازه تاثیر مثبتی دارد.
درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی ای مثل ناز باتلاقی
از ناز باتلاقی در طب سنتی برای بهبود یادگیری، حافظه و تمرکز استفاده میکنند. این گیاه تاثیر خوبی بر فعالیتهای آنتیاکسیدانی و دوپامین دارد. در بررسیهای صورت گرفته درباره تاثیر ناز باتلاقی روی کودکان ای دی اچ دی، مشخص شد که بیقراری 90 درصد افرادی که ناز باتلاقی را در درمان خود استفاده کردند، کاهش یافت. همچنین 89 درصد آنها به خود کنترلی بهتری رسیدند و نقص توجه 85 درصد آنها، کاهش یافت. لازم به ذکر است که مسائل روانی، تکانشگری و یادگیری این بچهها نیز بهبود یافت.
این مطلب ادامه دارد…..
نتیجهگیری
در این مقاله سعی کردیم درباره درمان بیش فعالی کودکان با داروهای گیاهی صحبت کنیم. ابتدا در مقدمه اشارهای کوتاه به درمان طبیعی بیش فعالی داشتیم. در پایان نیز درباره رابطه گیاهان مختلفی مثل زعفران و بیش فعالی، صحبت کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان وب سایت ADHDYAR در تماس باشید.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.