اصلا فکر کردید که تلفیق علائم adhd در نوجوانان با مشکلات و چالشهای خاص دوران بلوغ چه تبعات فاجعهباری به دنبال دارد؟ بیایید تجربه یکی از مخاطبان وبسایتمان را برای شما به اشتراک بگذاریم: “وقتی پسر 15 سالهام را نگاه میکردم، آوار نگرانی و استرس روی سرم خراب میشد. فر اموش کردن مداوم تکالیف و پروژههای کلاسی، واکنشهای احساسی شدید و ناگهانی پس از یک انتقاد کوچک که از او داشتیم، رانندگی خطرناک و دیگر رفتار پرخطر! پسرم دقیقا شبیه یک بمب ساعتی بود که هر لحظه میترسیدیم منفجر شود. مثلا اینکه یک روز پر از انرژی به خانه میآمد و از ایدههای جدیدش صحبت میکرد، در صورتی که فردایش به خاط نمره پایین ریاضی، خودش را در اتاق حبس میکرد. من و همسرم هم بیاطلاع از وجود اختلال adhd در نوجوانان، هر شب در گوگل سرچ میکردیم که چرا نوجوانم آرام و قرار ندارد؟ آیا اینها از نشانههای بلوغ هستند یا جزو علائم بیش فعالی در نوجوانان؟”
اگر شما هم با چنین مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنید و به دنبال کاهش علائم adhd در نوجوانان و انتخاب رفتار با نوجوانان بیش فعال، هستید، این مطلب مخصوص شماست. چرا که قرار است راهکارهای والدگری نوجوان بیش فعال را ارائه دهیم تا با عشقی بیپایان، قدمبهقدم فرزندتان گام بردارید تا آیندهای روشن به کمک هم برای وی رقم بزنید!
Table of Contents
Toggleعلائم ADHD در نوجوانان
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی، که بیشتر به عنوان ADHD شناخته میشود، اصطلاحی است که در بین افراد بسیار رایج است و همه شما کمابیش با آن آشنا هستید، اما شاید به طور کامل و درست آن را درک نکرده باشید. برخی افراد ممکن است با مشاهده کودکی که انرژی به ظاهر زیادی دارد بگویند کودک دارای اختلال بیش فعالی است. یا مثلا وقتی یک نوجوان در کلاس درس توجه و دقت لازم را نمیکند، دیگران ممکن است به سرعت این اختلال را سرزنش کنند و به بیش فعالی نسبت دهند. در هر صورت، تشخیص علائم بیش فعالی در نوجوانان واقعاً کار آسانی نیست.
نوجوانان مبتلا به این اختلال شاید تعدادی از خصوصیات را داشته باشند که به ADHD اشاره دارد، در حالی که بیش فعالی تنها بخش کوچکی از این پازل است. ADHD یک وضعیت پزشکی است و نوجوانانی که علائم این اختلال را نشان میدهند نیاز به مراقبت و توجه ویژهای دارند. در ادامه به مهمترین نشانههای اختلال ADHD در نوجوانان خواهیم پرداخت.
اکثر کودکانی که ADHD در آنها تشخیص داده میشود در نوجوانی نیز هنوز این اختلال را دارند. علائم ADHD در نوجوانان مشابه علائم کودکان است؛ پس این علائم عبارتند از: حواس پرتی، بینظمی و ناتوانی در سازماندهی امور، تمرکز ضعیف، بیش فعالی و تکانشگری. در طول دوران نوجوانی، به ویژه هنگامی که تغییرات هورمونی در نوجوانی ادامه دارد و تکالیف مدرسه و فعالیتهای فوق برنامه در حال افزایش هستند، علائم بیش فعالی حتی شاید بدتر شوند. اما شایعترین علائم بیش فعالی در نوجوانان که مشاهده میشود عبارتاند از:
- حواس پرتی و عدم تمرکز
- بی نظمی و فراموشکاری
- رفتار متمرکز بر خود
- بیش فعالی و بی قراری
- تکانشگری
- قدرت تصمیمگیری ضعیف
- تمرکز ضعیف و مشکل در انجام کارها
- هیجان زدگی شدید و ترس از طرد شدن
در انتهای مقاله راهکارهای طلایی والدگری نوجوان بیش فعال را ارائه دادیم.
اختلال عدم تمرکز در نوجوانان
خب همانطور که توضیح دادیم، نقص توجه، یکی از اصلیترین علائم adhd در نوجوانان محسوب میشود. یک نوجوان مبتلا به ADHD ممکن است در انجام وظایف خود دچار مشکل شود و حتی ناتوانی در انجام امور و تکالیف، از علائم adhd در نوجوانان محسوب میشود. فرزند نوجوان شما شاید یک پروژه را شروع کند و در نهایت قبل از اتمام آن، پروژه دیگری را شروع کند و قبلی را ناتمام کنار بگذارد. این احتمال وجود دارد که مشکل حواس پرتی به راحتی منجر به اشتباهاتی مثل بیدقتی در مدرسه، محل کار یا خانه شود.
مشکل در سازماندهی امور و بینظمی
برای همه افراد پیش میآید که گاهی اوقات کلیدهای خانه را جا بگذارند یا آنها را گم کنند. اما این موضوع جزو مشکلات و چالشهای معمول یک نوجوان مبتلا به ADHD است. آنها ممکن است زمان زیادی را صرف جستجوی وسایل خود کنند. ضعف در مدیریت زمان هم ممکن است منجر به از دست دادن قرار ملاقاتهای مهم و ضرب الاجلهایی در امور روزانه آنها شود.
رفتارهای متمرکز بر خود یا خودمحوری
رفتار متمرکز بر خود به معنای خود محوری است. درجات مختلفی از خود محوری وجود دارد، اما ویژگیهای کلی آنها یکسان است: خود را در اولویت قرار میدهند، فقط به نیازها و خواستههای خود اهمیت میدهند. نمیتوانند دیدگاهها و نظرات دیگری را تحمل کنند و به آن احترام بگذارند، بیتوجهی به دیگران نیز یکی دیگر از نشانههای خودمحوری است. پس فراموش نکنید که خودمحوری هم از علائم adhd در نوجوانان محسوب میشود.
برای یک نوجوان مبتلا به ADHD تشخیص اینکه دیگران چه میخواهند و چه نظر و ایدهای دارند، شاید دشوار باشد. آنها در انتظار کشیدن برای دیگران یا نشستن در نوبت مشکل دارند.
بیقراری
احساس بیقراری یکی از شایعترین علائم adhd در نوجوانان است. ممکن است فرد مبتلا به ADHD برایش سخت باشد که بدون حرکت کردن یا بلند شدن، در یک جای ثابت بنشیند.
خیال بافی از شایعترین علائم بیش فعالی در نوجوانان
یک فرد مبتلا به ADHD ممکن است برای مدت طولانی در رویاهای خود گم شود. رویاپردازی بیش از حد یکی از علائم بیش فعالی در نوجوانان است.
هیجان زدگی شدید و ترس از طرد شدن
تحقیقات بیانگر این هستند که افراد مبتلا به بیش فعالی ممکن است تا اواخر دهه 20 یا اوایل 30 سالگی به بلوغ عاطفی یک جوان 21 ساله معمولی نیز نرسند. نوجوانی یک دوره پر فراز و نشیب عاطفی است. ترکیب دوره نوجوانی همراه با ابتلا به ADHD، طغیانهای خشم و عصبانیت و صحنههای بیش از حد دراماتیک را در پی خواهد داشت.
تکانشگری
به طور کلی نوجوانان بیشتر از بزرگسالان تکانشی هستند. برای یک نوجوان مبتلا به ADHD، مقاومت در برابر خشم ممکن است بسیار دشوار باشد و به طور بالقوه حتی منجر به تصمیماتی خطرناک شود.
اگر به دنبال نکات طلایی رفتار با نوجوانان بیش فعال هستید، تا پایان مقاله در کنار ما بمانید.
مشکل در مکالمات از رایجترین علائم adhd در نوجوانان
اختلال ای دی اچ دی معمولا به اشکال زیر در مهارتهای مربوط به مکالمه اختلال ایجاد میکند:
- به نظر میرسد که نوجوان مبتلا به ADHD به صحبتهای دیگران گوش نمیدهند، حتی زمانی که کسی مستقیماً با آنها صحبت میکند.
- معمولا صحبت دیگران را قطع میکنند.
- آنها معمولا زیاد حرف میزنند.
- آنها ممکن است از ادامه بحث و صحبت کردن با دیگران، به یک باره منصرف شوند.
- فرد مبتلا به بیش فعالی اغلب در بحث و صحبتهای دیگران دخالت میکند.
- در بیشتر مواقع آنها متوجه نمیشوند که وقتی صحبتهای افراد را قطع میکنند یا باعث آزار کسی میشود، کارشان اشباه است. پیدا کردن یا حفظ دوستان نیز معمولا برای آنها دشوار است و گاهی نیز در سازش با دیگران با مشکل مواجه میشوند.
بیش فعالی و اهمال کاری
به تعویق انداختن کار یکی از عوارض جانبی اختلال عدم تمرکز است. به ویژه در مواردی که زمان زیادی طول میکشد، این موضوع بسیار قابل توجه است. ممکن است تکالیف یا وظایف دیگر را آنقدر به تعویق بیاندازد که به طور کامل ضرب الاجل را از دست بدهد.
دیگر علائم بیش فعالی در نوجوانان
به دلیل اینکه از طولانی شدن مبحث جلوگیری کنیم، دیگر نشانههای این مشکل در نوجوانان را به صورت مختصر ذکر کردهایم.
- آنها در زمینه کار کردن و فعالیت کردن بی سر و صدا ناتوان هستند.
- آنها دائما در حال حرکت و فعالیت هستند؛ همچنین ممکن است یک دقیقه تصمیم بگیرند که بازی ویدیویی مورد علاقه خود را بازی کنند و دقیقه بعد به خانه یکی از دوستانشان بروند.
- در برخی از موارد، نوجوانان بیش فعال در مسائل بهداشت فردی ضعیف عمل میکنند. البته این موضوع در مورد هر نوجوان مبتلا به ADHDای صادق نیست، اما برخی از آنها در رعایت بهداشت شخصی مشکل دارند که ممکن است با بی نظمی و تعلل ارتباط داشته باشد.
- این مشکل در افراد در حال بلوغ، ممکن است اینطور باشد که به درستی نتوانند از دستورات و قوانین و دستورالعملها پیروی کند.
ما در کنار شماییم تا رفتار با نوجوانان بیش فعال را به شما آموزش دهیم.
دلیل افزایش نشانههای اختلال ADHD در نوجوانان در دوران بلوغ
دوران بلوغ و نوجوانی برای همه سخت و پر تنش است، چه برای نوجوانان و چه برای والدین آنها. والدین آگاه برای پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی باید از تمام جزئیات اختلال adhd در نوجوانان مطلع شوند. حتی سازگارترین نوجوان (آنهایی که از نظر روحی و روانی متعادل هستند و به adhd مبتلا نیستند) نیز با فشار همسالان، انتظارات تحصیلی و تغییرات عاطفی و فیزیکی دست و پنجه نرم میکنند، چه رسد به نوجوانانی که از اختلال بیش فعالی رنج میبرند! نوجوانان مبتلا به ADHD با مجموعهای از چالشها روبرو هستند: بلوغ علائم آنها را تشدید میکند، مهارتهای مربوط به عملکرد اجرایی یا کارکردهای اجرایی (که به ما کمک میکنند به درستی برنامهریزی کنیم، تمرکز خود را روی اهداف بگذاریم، دستورالعملها را به ذهن بسپاریم و چند کار را با هم مدیریت کنیم.) در افراد مبتلا به ADHD ضعیف است و این موضوع باعث میشود در تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی با مشکل مواجه شوند. پس بهتر است علائم بیش فعالی در نوجوانان را بیشتر بشناسید.
انگیزه برای داشتن استقلال گاهی اوقات موجب تکانشگری در آنها خواهد شد. همچنین در زمانهایی که آنها با نقاط عطف انتقالی مانند یادگیری رانندگی، درگیر شدن در رابطه جنسی مواجه شوند، این موضوعات باعث تشدید علائم ای دی اچ دی در نوجوانان خواهد شد. فعالیتهایی مانند تجربه استفاده از مواد مخدر و الکل و ایجاد روابط با دوستان جدید یا متفاوت نیز نقش مهمی در تشدید علائم بیش فعالی در نوجوانان دارند. به طور کلی باید بگوییم که برای بسیاری از خانوادهها، بلوغ و دوران نوجوانی یک سفر پردستانداز و پر چالش است.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.
حالا که با اصلیترین علائم adhd در نوجوانان آشنا شدید، ادامه مقاله را به ارائه راهکارهایی برای کمک به بهبود علائم اختلال adhd در نوجوانان اختصاص خواهیم داد؛ پس تا پایان مطلب در کنار ما بمانید.
رفتار با نوجوانان بیش فعال چگونه باشد؟
خب با اصلیترین علائم adhd در نوجوانان آشنا شدید، پس حالا باید با رفتار با نوجوانان بیش فعال آشنا شوید. مبحث والدگری نوجوان بیش فعال، بیشک جزو اصلیترین دغدغههای والدینی است که فرزند آنها به ADHD مبتلاست و وارد سن بلوغ نیز شده است.
شما وقتی در رفتار با نوجوانان بیش فعال خیلی سختگیرانه یا خیلی مردد باشید، یا اینکه همیشه در حال نصیحت کردن باشید و یا اینکه با آنها به سختی ارتباط برقرار کنید، این احتمال وجود دارد که فرزندتان در آینده با مشکلات متعددی روبهرو شود. استراتژیهای اشتباه والدگری نوجوان بیش فعال ممکن است رفتارهای نامطلوب را در فرزندتان تشدید کنند. پس به طور کلی فراموش نکنید که والدگری نوجوان بیش فعال کار آسانی نیست. چراکه والدین اغلب با تکیه بر راهبردهایی اشتباه، به مشکلات رفتاری نوجوان دامن میزند.
در ادامه راهکارهای اصلی رفتار با نوجوانان بیش فعال را ارائه میدهیم.
روشهای تربیتی مختلفی را امتحان کنید
به شما پیشنهاد میدهیم تا برای رفتار با نوجوانان بیش فعال، روشهای مختلف انضباط را امتحان کنید. یعنی اینکه بین سختگیری بیش از حد و یا ملایمت زیاد، حد تعادل را رعایت کنید. در والدگری نوجوان بیش فعال بهتر است از حل مسئله و مذاکره استفاده کنید تا فرزند شما در فرآیند تصمیمگیری و پذیرش مسئولیت مشارکت داشته باشد. حتی الامکان بهتر است یک راهکار را امتحان کنید، سپس آن را ارزیابی کنید و در صورت نیاز آن را بازطراحی و مجدد آن را بکار بگیرید.
به شما پیشنهاد میدهیم که بیش از حد صحبت نکنید. قبل از صحبت با نوجوان اجازه دهید احساسات وی آرام شود. همیشه بیشتر شنونده باشید تا تا گوینده. مختصر صحبت کنید و بعد کنار بروید. فراموش نکنید هیچ کس از صحبت و نصیحت بیش از حد خوشش نمیآید!
با همسرتان ارتباط برقرار کنید و باهم و در کنار هم برای والدگری نوجوان بیش فعالتان اقدام نمایید. هر دو والدین باید در زمینه انضباط دیدگاه یکسانی داشته باشند و هر یک از دیگری حمایت کنند. این امر از سواستفاده نوجوان و و اینکه والدین را مقابل یکدیگر قرار دهد جلوگیری میکند.
برنامهریزی را فراموش نکنید
هر چیزی را از قبل برنامهریزی کنید. برای مثال میبایست موضوعاتی که مهمترند و غیرقابل مذاکره هستند را مشخص کنید. درباره این موضوعات و انتظاراتی که دارید صحبت کنید و از قبل پیامدهای مشخصی برای آنها تعیین نمایید. در بحثها و مشاجرات عباراتی مثل “بهش فکر میکنم” را جایگزین “الان باید بلافاصله جواب دهی” کنید.
به موضوعات بی اهمیت و کوچک توجهی نداشته باشید. در صورتی که والدین درباره هر موضوع کوچکی به فرزند نوجوانشان غر بزنند، علنا خانه به میدان جنگ تبدیل خواهد شد. برای مثال به موضوعات تمان شده مجدد برنگردید. اگر فرزندتان قبلا تاوان اشتباه خود را پس داده (مثلا موبایلش را گم کرده یا شکسته) نیازی نیست در آینده مجدد برگردید و او را نکوهش کنید. از خودتان بپرسید آیا مجازات دیگری برای او لازم است یا من عصبانیام و به دنبال انتقامم؟
بحثها و گلایههای نوجوان را به خودتان نگیرید. مثلا به گلایههای او مبنی بر اینکه “تو به من اعتماد نداری” توجه نکنید. چرا که نظارت کردن وظیفه هر پدر و مادری است. البته که باید منتظر مقاومت فرزندتان باشید؛ اما آن را جدی نگیرید.
در زمینه رفتار با نوجوانان بیش فعال باید بگوییم برای اینکه فرزند نوجوانتان را بیشتر بشناسید، به دنیای او وارد شوید و به او نزدیکتر شوید. برای اینکار به شما پیشنهاد میدهیم که شبکهسازی کنید و با دیگران ارتباط برقرار کنید. مثلا در رویدادها و جلسات مدرسه شرکت و با دیگر والدین گفتوگو کنید.
در والدگری نوجوان بیش فعال میبایست محبت خود را به فرزندتان نشان دهید. وقتی نوجوانتان وارد خانه میشود، آیا شما غر میزنید یا لبخند؟ اجازه دهید چشمانتان از محبت بدرخشد و کلمات محبتآمیز را به کار ببرید، یعنی مسائل و مشکلات را در آن لحظه موقتاً کنار بگذارید.
نتیجه گیری
اگر برای شما سوال است که در مغز فرد مبتلا به بیش فعالی چه میگذرد، میتوانید مقاله مربوط به مغز افراد بیش فعال را مطالعه نمایید. شناخت علائم adhd در نوجوانان برای پیشگیری از بروز مشکلاتی مثل اعتیاد به مواد مخدر، اعتیاد به الکل، خودکشی و سایر مشکلات، بسیار مهم است. در این مقاله سعی داشتیم تا اصلیترین علائم adhd در نوجوانان را معرفی و نقد نموده و درباره عوارض اختلال adhd در نوجوانان بیشتر صحبت کنیم. در پایان نیز راهکارهای رفتار با نوجوانان بیش فعال را معرفی کردیم. در صورتی که برای والدگری نوجوان بیش فعال نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دارید، همین حالا با کارشناسان adhdyar در ارتباط باشید.
خب من الان فهمیدم که واقعا adhdدارم
حتما برای بهبود علائم اقدام کنین