مقالات

علائم ADHD در کودکان، آیا اینها شیطنت هستند یا چیزی بیشتر؟

علائم ADHD در کودکان

تا چه میزان با علائم ADHD در کودکان آشنایی دارید؟ آیا تا‌به‌حال حس کرده‌اید که فرزندتان به صورت غیرعادی در رویاهای خود غرق می‌شود، به‌طوری که انگار حتی صدای شما را هم نمی‌شنود؟ یا برعکس اینکه آنقدر پرانرژی است که با هیچ‌ چیز نمی‌توانید او را آرام کنید؟ این رفتارها احتمالا جزو علائم بیش فعالی در کودکان محسوب می‌شوند. اما باید بگوییم که تشخیص این اختلال در کودکان به این سادگی‌ها هم نیست. یعنی حتی گاهی متخصصان و روانشناسان هم در زمینه تشخیص صحیح علائم کمبود توجه و تمرکز در کودکان دچار سردرگمی می‌شوند. پس در این مطلب قصد داریم شما را با اصلی‌ترین نشانه های بیش فعالی در کودکان آشنا کنیم. همچنین جدیدترین اخبار در حوزه تشخیص بیش فعالی در کودکان را ارائه خواهیم داد. پس تا پایان مقاله در کنار ما باشید.

تمایز بین علائم ADHD در کودکان و “رفتار طبیعی کودک ممکن است دشوار باشد. اگر فقط چند علامت را مشاهده کردید، یا علائم فقط در برخی شرایط ظاهر شد، احتمالاً ADHD نیست. از سوی دیگر، اگر کودک شما تعدادی از علائم و نشانه‌های ADHD را نشان می‌دهد که در همه موقعیت‌ها وجود دارند (در خانه، مدرسه و در هنگام بازی)، وقت آن است که به دنبال راه‌های تشخیص این اختلال در فرزند خود باشید. زندگی با یک کودک مبتلا به ADHD ممکن است خسته کننده و طاقت فرسا باشد، اما به عنوان والدین او می‌توانید کارهای زیادی برای کمک به کنترل علائم، غلبه بر چالش‌های روزانه و ایجاد آرامش بیشتر در خانواده خود انجام دهید.

علائم ADHD در کودکان، آیا اینها شیطنت هستند یا چیزی بیشتر؟

سرویس سلامت ملی NHS تأکید دارد که علائم ADHD در کودکان، معمولاً قبل از سن 6 سالگی شروع می‌شوند، آنها معمولا در بیش از یک موقعیت (در خانه و مدرسه) رخ می‌دهند و عملکرد یا رشد روزانه فرد را مختل می‌کند. 

علائم ADHD در کودکان ممکن است در انواع مختلف ADHD متفاوت باشند، در ادامه به معرفی معروف‌ترین نشانه های بیش فعالی کودکان می‌پردازیم.

ADHD شامل سه علامت اصلی بی توجهی، بیش فعالی- تکانشگری یا ترکیبی از هر دو می‌شود که هر کدام از اینها دارای علامت‌های مختلفی هستند.

علائم کمبود توجه و تمرکز در کودکان (ADD)

همانطور که ذکر کردیم، علائم ADHD در کودکان به سه دسته تقسیم می‌شوند که یکی از آنها کمبود تمرکز و توجه است. چه برای شما باشد چه معلم، در خانه یا مدرسه، توجه کودکان مبتلا به ADHD سخت است. این موضوع در توانایی آنها برای گوش دادن، یادگیری و حتی فکر کردن اختلال ایجاد می‌کند. نشانه های کمبود توجه و تمرکز در کودکان شامل موارد زیر هستند.

یکی از مهمترین علائم کمبود توجه و تمرکز در کودکان، کوتاه بودن دامنه توجه کودکان آنهاست. یعنی دامنه توجه آنها در مقایسه با دیگر کودکان بسیار کمتر است و حواس آنها نیز به راحتی و با کوچک‌ترین محرک پرت خواهد شد. آنها حتی نمی‌توانند از پرت شدن حواس خود نیز اجتناب کنند.

به دلیل بی دقتی زیاد معمولا اشتباهات زیادی در امور روزانه و تکالیف مدرسه دارند. به دلیل عدم آگاهی والدین و معلمان از علائم بیش فعالی در کودکان، بی دقتی کودک ممکن است به اشتباه با بهره هوشی پایین اشتباه گرفته شود. پس آگاهی از نشانه های بیش فعالی در کودکان، امری واجب و ضروری است.

 

علائم کمبود توجه و تمرکز در کودکان

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، وارد لینک زیر شوید.

کودکان adhd معمولا در نظر والدین و بزرگرها معمولا فردی فراموش‌کار هستند که معمولا همه چیز را فراموش می‌کند و یا چیزهای زیادی را گم می‌کند! حتی پیدا کردن آن وسایل نیز برای آنها سخت است. این کودکان فاقد تمرکز لازم برای انجام دادن وظایف محوله حتی در بازی‌ هستند.

آنها ممکن است در گوش دادن به صحبت‌های معلم، بزرگترها و دیگر افراد مشکل داشته باشند و نتوانند به صحبت‌های فرد دقت کنند. همچنین در انجام، ادامه دادن و مدیریت تکالیف مدرسه و مسئولیت‌هایی که در خانه به آنها محول می‌شود نیز ناتوان هستند.

این کودکان از انجام اموری که نیازمند تلاش ذهنی (کمی طولانی) است طفره می‌روند یا به کل از این امور فرار می‌کنند. در فعالیت‌ها و کارهای روزانه، به سختی می‌توانند چیزها را به یاد آورند.

 

نشانه‌های تکانشگری و علائم بیش فعالی در کودکان

همانطور که گفتیم بیش فعالی و تکانشگری یکی دیگر از علائم ADHD در کودکان هستند. یک کودک پرهیجان و با انرژی بالا که که رفتارهای تکانه‌ای دارد، ممکن است بیشتر از یک کودک حواس پرت، دچار مشکل شود. این رفتارها به خصوص در مدرسه می‌توانند مخرب‌تر باشند. تکانشگری کودکان مبتلا به ADHD مشکلاتی در خودکنترلی این کودکان ایجاد می‌کند. این کودکان کمتر از سایر همسن‌های خود، خودشان را سانسور می‌کنند، مکالمات را قطع می‌کنند، حریم شخصی دیگران را رعایت نمی‌کنند، در کلاس درس سؤالات نامربوط می‌پرسند، مشاهدات بدون درایت انجام می‌دهند و همچنین سؤالات بیش از حد شخصی می‌پرسند. پیروی از دستورالعمل‌ها، قوانین و مقررات برای آنها سخت است. آنها صبور نیستند و نمی‌توانند برای خواسته‌های خود صبر کنند. کلماتی مثل “صبور باش” و “فقط کمی صبر کنی” برای کودکان مبتلا به ADHD دو برابر سخت‌تر از سایر کودکان است.

این کودکان معمولا بدخلقی می‌کنند، احساسات خود را بدون هیچ ملاحظه‌ای بروز می‌دهند و همین موضوع باعث می‌شود در نظر دیگران، کودکی بی ادب و بی ملاحضه به نظر برسند. از دیگر علائم بیش فعالی در کودکان نوع تکانشگری:

  • آنها بدون فکر کردن دست به عمل می‌زنند.
  • در صبر کردن مشکل دارند. به جای صرف زمان برای حل یک مساله؛ بدون منتظر ماندن برای اینکه از او سوال کنند یا شنیدن کل سؤال، پاسخ‌های خود را در کلاس بیان می‌کنند.
  • در مکالمات یا کارهای دیگران دخالت می‌کنند.
  • در کنترل احساساتی مثل خشم و ناراحتی ناتوان هستند.

اختلال تکانشگری ADHD ممکن است باعث بروز اتفاقات ناگواری مثل تصادف، سقوط از ارتفاع و دیگر حوادث خطرناک شود. بنابراین باید علائم بیش فعالی در کودکان را جدی گرفت.

 

نشانه های بیش فعالی در کودکان

بارزترین علامت ADHD، بیش فعالی است. در حالی که بسیاری از کودکان به طور طبیعی فعال و پر جنب و جوش هستند، کودکانی که علائم بیش فعالی ADHD را دارند همیشه در حال حرکت هستند. آنها ممکن است سعی کنند چندین کار را به صورت همزمان انجام دهند و از یک فعالیت به فعالیت دیگر بپرند. نشستن ثابت در یک جا، برایشان بسیار سخت است، پایشان را سریع تکان می‌دهند (سندرم پای بی‌قرار)، پایشان می‌لرزد یا انگشتانشان دستشان را به هم می‌زنند و با آنها بازی می‌کنند. از مهمترین نشانه های بیش فعالی در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نشانه های بیش فعالی در کودکان
  • بی‌قراری و غر زدن مداوم
  • در یک جا نشستن، آرام بازی کردن یا استراحت کردن مشکل دارند.
  • همیشه در حال تحرک هستند. پریدن، دویدن و بالا رفتن از جاهای خطرناک.
  • پر حرفی
  • نوسان خلقی و زود جوش آوردن

علائم نوع ترکیبی ADHD

علائم این نوع ADHD معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که کودک شما علائم بی‌توجهی و بیش فعالی و تکانشی را نشان می‌دهد. در واقع، نوع ترکیبی، شایع‌ترین نوع ADHD است زیرا کودکان اغلب علائم متفاوتی از سه گروه را دارند. در صورتی که فرزند شما مبتلا به ADHD است و به دنبال راهنمایی جامع جهت رفتار و طرز تربیت صحیح وی هستید، می‌توانید با مشاوران بخش تماس با ما وب سایت ADHDYAR در تماس باشید.

اصلی‌ترین علائم ADHD در دختربچه‌ها

علائم ADHD در دختربچه‌ها اغلب به عنوان ویژگی‌های شخصیتی آنها (به جای نشانه‌ای از ADHD) در نظر گرفته می‌شود، به همین دلیل است که این علائم اغلب نادیده گرفته می‌شوند. بیایید با مثال ساده به شما توضیح دهیم. فرض کنید علائمی مثل نقص توجه را در دختربچه خود مشاهده کنید. خب با توجه به مطالب بالا، متوجه شدیم که نقص توجه یکی از اصلی‌ترین علائم ADHD است. اما تصور کنید که شما کم توجهی فرزند خود را به عنوان یک نشانه از وجود یک اختلال ندانید و آن را به عنوان یک ویژگی شخصیتی فرزندتان بشناسید. یعنی این اعتقاد را داشته باشید که دختر من بی‌دقت و بی‌توجه است. (یعنی بی توجهی را به عنوان یک ویژگی شخصیتی فرزند خود بدانید، نه به عنوان نشانه‌ای از وجود یک اختلال). پس با این مثال ساده متوجه شدید که چرا سالهاست که علائم اختلال ADHD دختربچه‌ها نادیده گرفته می‌شود و اینکه چرا آمار این اختلال در پسربچه‌ها، چند برابر دختربچه‌هاست! اگر شما نیز به دنبال اطلاع از علائم ای دی اچ دی در کودکان دختر هستید، در ادامه نیز با ما باشید.

علائم زیر جزو رایج‌ترین نشانه‌های ADHD در دختربچه‌هاست.

 

  • ظاهرا گوشه‌گیر هستند.
  • خیلی راحت به گریه می‌افتند.
  • در رویاهای خود غرق هستند و در دنیای خودشان به سر می‌برند.
  • در حفظ تمرکز مشکل دارند؛ یعنی به راحتی حواسشان پرت می‌شود.
  • هم در ظاهر و هم در محیط اطراف، بی‌نظم و شلخته هستند.
  • در نظر دیگران، فرد تلاشگر و کوشایی نیستند.
  • انگیزه‌ای از خود نشان نمی‌دهند و در نظر دیگران فردی بی‌انگیزه هستند.
  • فراموشکار
  • حساسیت بالایی نسبت به به صدا و لمس پارچه‌ دارند.
  • پرحرف هستند (همیشه حرف زیادی برای گفتن دارند، اما معمولا به صحبت دیگران خوب گوش نمی‌کنند).
  • واکنش‌های احساسی اغراق‌آمیز و شدیدی از خود بروز می‌دهند.
  • اشتباهات زیادی را از روی “بی‌دقتی” مرتکب می‌شوند.
  • اغلب درها را محکم می‌بندند.
  • در اکثر مواقع دیر می‌کنند (مدیریت زمان ضعیفی دارند).
  • در انجام کارها مشکل دارند.
  • به نظر خجالتی می‌رسند.
  • به نظر می‌رسد به راحتی ناراحت می‌شوند.
  • تمرکز خود را از یک فعالیت به فعالیت دیگر تغییر می‌دهند.
  • برای پردازش اطلاعات و دستورالعمل‌ها، به زمان زیادی نیاز دارند؛ به نظر می‌رسد که حرف‌های شما را نمی‌شنوند.
  • تکانشی عمل می‌کنند؛ مثلا حرف دیگران را قطع می‌کنند و بدون فکر صحبت می‌کنند.

علائم بیش فعالی در پسربچه‌ها

خب طبیعتا پسربچه‌ها معمولا علائم بیش‌فعالی و تکانشگری اختلال ADHD را از خود بروز می‌دهند. پس تا اینجا متوجه شدیم که دختربچه‌ها بیشتر علامت کم‌توجهی و نقص توجه را نشان می‌دهند؛ اما پسربچه‌ها بیش فعالی و تکانشگری.

در ادامه به اصلی‌ترین نشانه‌های ADHD در پسربچه‌ها اشاره می‌کنیم.

 

  • رفتار یا گفتار تکانشی 
  • حرکات بیش فعالی، مانند دویدن و ضربه زدن 
  • عدم تمرکز، از جمله بی‌توجهی
  • ناتوانی در نشستن
  • پرخاشگری فیزیکی
  • بیش از حد صحبت کردن
  • قطع مکرر مکالمات و فعالیت‌های دیگران

جدیدترین اخبار در حوزه علائم ای دی اچ دی در کودکان

در ماه جولای 2024 موسسه ملی تعادلی بهداشت و مراقبت در انگلستان که به موسسه NICE معروف است، استفاده از qbtest را به صورت موفق تایید کرد. qbtest در واقع یک برنامه دیجیتال و کامپیوتری برای تخمین میزان توجه، تکانشگری و بیش‌فعالی است.

هدف این تست کامپیوتری این است که در کنار روش‌های سنتی، روند تشخیص بیش‌فعالی را تسریع کنند. یعنی به کمک تست qbtest، تشخیص ADHD سریع‌تر صورت می‌گیرد.

تست کیوبی برای تشخیص بیش فعالی

طبق مطالعات اخیری که در دانشگاه ادینبورگ صورت گرفت، مشخص شد که بچه‌های پیش دبستانی که در زمینه تنظیم احساسات و هیجانات خود ضعیف هستند، در آینده در سن 7 سالگی بیشتر از سایر کودکان، علائم و نشانه‌های adhd را نشان دهند. این مطالعه نشان می‌دهد که چالش اولیه در مهار کردن احساسات در سنین پایین، نشانه‌ای از پدیدار شدن مشکلات رفتاری و توجه، در آینده است. پس می‌بایست از همان سنین پایین نشانه‌های اولیه را جدی بگیریم.

علائم بیش فعالی در کودکان پیش دبستانی

طبق گذارش دقیق از CDC (مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری): موضوعی کاملا بدیهی است که کودکان گاهی اوقات در تمرکز کردن یا در رفتار صحیح، مشکل داشته باشند، اما باید بگوییم که کودکان مبتلا به ADHD به این سادگی از چنین رفتارهایی خلاص نمی‌شوند، آنها کل زندگی را درگیر چنین مشکلاتی هستند و به عبارتی با این مشکلات بزرگ می‌شوند. علائم ادامه پیدا می‌کنند، حتی ممکن است شدید باشند و باعث ایجاد مشکلاتی در مدرسه، خانه یا با دوستان خواهند شد.

کودکان پیش‌دبستانی معمولاً پرجنب و جوش و کنجکاو هستند، حتی گاهی شیطنت‌کاری می‌کنند. پس به‌ندرت می‌توانیم با اطمینان بگوییم که بادقت، متمرکز، مسئولیت‌پذیر و صبور هستند. پس چطوری می‌توانیم رفتارهای طبیعی که جزو فرایند رشد کودکان محسوب می‌شوند را را از علائم احتمالی بیش‌فعالی، تشخیص دهیم؟

علائم ADHD در کودکان خردسال ممکن است بروز کرده و تشخیص داده شوند. در واقع، طبق تحقیقات اخیر، اولین نشانه‌های ADHD ممکن است حتی در دوران نوزادی ظاهر شوند. در کودکان پیش‌دبستانی، برخی رفتارها و چالش‌ها؛ مخصوصا اگر عملکرد کودک را در مسیر دستیابی به مراحل توسعه‌ای مورد انتظار مختل کنند؛ پس باید آن را سرنخ‌های اولیه وجود ADHD به حساب آورد.

علائم ADHD در کودکان، آیا اینها شیطنت هستند یا چیزی بیشتر؟
  • سال‌های پیش‌دبستانی زمانی هیجان‌انگیز برای رشد شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی است که پل ارتباطی بین دوران نوزادی و سال‌های مدرسه‌گرفته شده به‌شمار می‌آید. رفتارهای رایجی که این دوران را مشخص می‌کنند شامل موارد زیر است:
  • این کودکان اشتیاق بالایی برای شرکت در فعالیت‌های گروهی دارند.
  • کنجکاوی و مهربانی جزو خصوصیات اصلی آنهاست
  • در این سنین، حس شوخ طبعی در آنها شکوفا می‌شود.
  • حساسیت زیادی نسبت به تشویق یا دلسرد شدن دارند.
  • احساسات شدیدی را تجربه می‌کنند.
  • انرژی بالایی دارند.
  • به دنبال جلب توجه دیگران به خود هستند.
  • برای مدت طولانی نمی‌توانند از فعالیت‌هایی که توسط بزرگترهایشان هدایت می‌شود، پیروی کنند
  • در این سن مهارت‌های اجرایی در کودکان ظهور می‌کند

محدوده وسیعی از رفتارها در کودکان پیش‌دبستانی‌ای که رشد جسمی و شناختی مناسبی دارند و بر کنترل رفتار، شکل‌گیری حس خطر و آگاهی از انتظارات اجتماعی تمرکز دارند، عبارت‌اند:

تا سن ۳:
پس از هشدار، از لمس اشیاء داغ مانند اجاق گاز خودداری می‌کند.

تا سن ۴:
از خطرها اجتناب می‌کند (برای مثال، از پرش از ارتفاعات بلند در زمین بازی خودداری می‌کند)؛ رفتار خود را بر اساس موقعیت تغییر می‌دهد.

تا سن ۵:
هنگام بازی با دیگر کودکان از قوانین پیروی کرده و نوبت می‌گیرد؛ در فعالیت‌های مختلف (البته منظور فعالیت‌هایی مثل کار با گوشی و کامپیوتر نیست)، قادر است به مدت 10 تا 15 دقیقه تمرکز داشته باشد.

دستاوردهایی که در بالا ذکر کردیم بیانگر پیشرفت‌های مورد انتظار حداقل ۷۵ درصد از کودکان در هر گروه سنی به حساب می‌آیند. (یعنی کودکانی که فاقد ای دی اچ دی و سایر اختلالات اینچنینی هستند، غالبا چنین مشخصه‌هایی دارند). به همین ترتیب، علائم هشداردهنده رفتاری که ممکن است نشان‌دهنده اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی (ADHD) باشند، شامل موارد زیر است:

  • این کودکان تا سن 5 سال، برایشان سخت است روی فعالیت‌های مختلف (غیر از کار با کامپیوتر و موبایل) به مدت 5 تا 10 دقیقه تمرکز کنند.
  • این کودکان دائما در حال بالا رفتن و پریدن بیش از حد (مثلاً پریدن از روی مبلمان) هستند. به طوری که این رفتارها ممکن است غیرمنتظره یا نامناسب باشد.
  • کودک ممکن است خیلی سریع از یک اسباب‌بازی سراغ یک اسباب‌بازی دیگر برود یا حتی کلا در بازی کردن با اسباب‌بازی‌هایش مشکل داشته باشد.

  • برای کودک صبر کردن و انتظار بسیار سخت است؛ بسیار بی‌تاب و ناشکیبا هستند.
  • به طور مکرر صبحت‌های بزرگترها را چه در تماس‌های تلفنی و چه در مکالمات حضوری، قطع می‌کنند.
  • حرکات خطرناکی برخلاف توصیه‌های ایمنی بزرگترها انجام می‌دهند. (مثلاً دویدن از یک طرف خیابان به طرف دیگر علی‌رغم اینکه به او توصیه کردیم دستش در دستان شما باشد، باز کردن کمربند ایمنی در حین حرکت خودرو، دست زدن به ظرف داغ)
  • پیروی از دستورالعمل‌ها و پایبندی به روال‌های روزانه برایشان دشوار است.
  • در حین انجام فعالیت‌ها (مثلا حل تکالیف) بیش از حد صحبت می‌کنند و یا سروصدا ایجاد می‌کنند.
  • دائما در حال حرکت هستند، مثل ضرب‌المثل معروف “از دیوار راست بالا می‌رود”، در آرام کردن بدنشان مشکل دارد، آرام و قرار ندارند.
  • نسبت به محرک‎‌ها، واکنش‌های سریع و شدیدی از خود نشان می‌دهند.
  • مشکلات اجتماعی دارند.

این واقعیت را فراموش نکنید که بسیاری از کودکان پیش‌دبستانی ممکن است علائمی شبیه به ADHD را تجربه کنند (علائمی که در بالا ذکر کردیم)؛ اما در نهایت درصد کمی از این کودکان، به این اختلال مبتلا می‌شوند که در صورت عدم درمان، عملکرد روزمره آنها مختل خواهد شد.

آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفق‌ترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار می‌رود و مولف کتاب‌های مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک می‌کند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد می‌کنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.

چطور به کودکان پیش‌دبستانی مبتلا به ADHD کمک کنیم؟

همه ما می‌دانیم که تا سن ۵ سالگی، بیش از ۹۰٪ از مغز کودک تکامل می‌یابد. یعنی 5 سال اول، دوران حیاتی و تعیین کننده رشد شناختی، فیزیکی، عاطفی و ذهنی فرزند شما محسوب می‌شود. به همین دلیل، این 5 سال، دوران طلایی برای مداخلات درمانی است؛ چراکه در این دوره با آگاهی صحیح و به کمک متخصصین روانشناسی می‌توانید مسیرهای عصبی جدیدی (ارتباطات مغزی) را پیش از آنکه الگوهای رفتاری ثابت شوند (مثل شیوه‌های فکر کردن یا واکنش نشان دادن)، در مغز کودک شکل دهید. در ادامه یک سری راهکار برای رفتار با کودکان بیش فعال را به شما معرفی می‌کنیم تا به فرزند خود کمک کنید که الگوهای رفتاری مثبت در وی پرورش یابد.

 

چطور نشانه های بیش فعالی در کودکان پیش دبستانی را کم کنیم؟

نتیجه‌گیری

در این مقاله سعی شد تا درباره علائم ADHD در کودکان صحبت کنیم. پس به معرفی علائم بیش فعالی در کودکان دختر و پسر پرداختیم. در پایان نیز جدیدترین اخبار در حوزه تشخیص نشانه های بیش فعالی در کودکان با کمک فناوری‌های جدید را توضیح دادیم. در صورتی که به تازگی علائم کمبود توجه و تمرکز در کودکان را در فرزند خود مشاهده کرده‌اید و به دنبال طرز رفتار و تربیت صحیح فرزند خود هستید، می‌توانید با کارشناسان وب سایت ADHDYAR در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *