تشخیص adhd در بارداری امکان پذیر است؟ اختلال کمتوجهی بیشفعالی (ADHD) یک اختلال سلامت روان است که میتواند باعث رفتارهای ناپایدار بیشفعال و تکانشی و مشکلات تمرکز و توجه بیش از حد طبیعی شود. اگر به دنبال تشخیص بیش فعالی در جنین هستید، این مقاله مخصوص شماست. چرا که قرار است در اینجا درباره تاثیر والپروات سدیم بر مغز و امکان پذیری تشخیص بیش فعالی در دوران بارداری صحبت کنیم. به طور کلی اختلال ADHD در سنین پایین مشاهده میشود و تقریباً 5٪ از کودکان را درگیر میکند؛ اما بزرگسالان نیز ممکن است درگیر شوند. علت بیماری ADHD مشخص نیست. اما محققان بر این باورند که معمولا عوامل متعددی وجود دارد که تعیین میکنند آیا فرد به ADHD مبتلا میشود یا خیر. ژنتیک، سموم، قرار گرفتن در معرض مواد مخدر در دوران رشدِ پیش از تولد و برخی شرایط پزشکی میتوانند در ابتلا به بیماری ADHD نقش داشته باشند.
Table of Contents
Toggleتشخیص ADHD در بارداری
خب همانطور که در مقاله نوزاد بیش فعال ذکر کردیم، کودک را میتوان از سن چهار سالگی برای تشخیص ADHD ارزیابی کرد. برخی از کودکان در مهد کودک یا کلاس اول مورد بررسی قرار میگیرند. بسیاری از والدین نیز با بروز مشکلات در خانه و مدرسه به فکر ارزیابی فرزند خود میافتند.
پس نمیتوان اختلال بیش فعالی را قبل از 4 سالگی و مثلا در دوران جنینی تشخیص داد. اما از روی نشانهها، برخی عادات و اتفاقهای خاصی که در طول بارداری رخ میدهند میتوان ابتلا فرزند به این اختلال را پیشبینی کرد. در ادامه به عوامل موثر بر تشخیص بیش فعالی در جنین اشاره خواهیم کرد.
نکات کلیدی تشخیص بیش فعالی در دوران بارداری
کارشناسان تحقیقات جامعی درباره تشخیص بیش فعالی در جنین داشتهاند که نتیجه یکی از این بررسیها که بصورت مقاله منتشر شده است را به طور خلاصه در اینجا میآوریم:
محققان یک سری عوامل که در زمان بارداری، پیش از تولد و در یک سال اول زندگی وجود دارند را بررسی کردند تا متوجه شوند با بررسی این عوامل چقدر میتوان ابتلا کودک به ADHD در آینده را پیشبینی کرد.
- طی این بررسیها مشخص شد تجارب نامطلوب پیش از تولد، حین بارداری و یک سال اول زندگی با ابتلا به اختلالات رشدی عصبی همچون ADHD مرتبط هستند.
- عفونت دستگاه تناسلی مادر و تولد پیش از موعد کودک نیز در بروز این اختلال موثر هستند.
- عامل موثر دیگر وزن پایین نوزاد هنگام تولد است.
- اختلال در محور هیپوتالاموس و هیپوفیز مادر باعث مشکل در خون رسانی میشود و این موضوع روی جنین نیز تاثیر گذاشته و امکان بروز ADHD و سایر اختلالات رشدی را بیشتر میکند.
- احتمال ابتلا به بیش فعالی کودک در مادرانی که مواد مخدر و یا الکل مصرف میکنند بیشتر است.
پس بررسی عوامل فوق را میتوان به عنوان تشخیص ADHD در بارداری در نظر گرفت. البته به طور قطع نمیتوان گفت که این عوامل به صورت صد در صد در ابتلای کودک در آینده تاثیرگذار هستند؛ زیرا عوامل مختلف اثرگذار دیگری نیز وجود دارند که تحقیق فوق روی آنها تمرکزی نداشته است.
تشخیص بیش فعالی در جنین در بارداری مادران الکلی
طبق مطالعه ای که در سال 2015 روی حدود 20000 خانواده انجام شد، کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری الکل مصرف میکردند 1.55 برابر بیشتر از کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری الکل مصرف نمیکردند در معرض خطر ابتلا به ADHD بودند.
نوشیدن الکل در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد گروهی از شرایط به نام آثار جنینی الکل (FASD) شود که با برخی علائم و ویژگیهای مرتبط با ADHD از جمله چالشهای رفتاری، بی توجهی، ناتوانیهای یادگیری، حافظه ضعیف، بیش فعالی و تکانشگری همراه است.
تاثیر والپروات سدیم بر مغز جنین
اختلال نقص توجه-بیش فعالی (ADHD) یک اختلال شایع در کودکان و نوجوانان است. این اختلال علتهای متعددی دارد، اما به نظر میرسد یک مکانیسم زمینهای برای ابتلا به آن قرار گرفتن جنین در معرض داروهای خاصی باشد که میتواند با اثرات تراتوژنیک رفتاری مانند افزایش خطر ابتلا به ADHD همراه باشد. (تراتوژن که در زبان یونانی به معنای هیولا و آسیبزایی است، به هر عامل محیطی خطرزایی گفته میشود که در دوره پیش از تولد باعث بروز آسیب و اختلال در جنین شود). یکی از رایجترین گروههای دارویی تراتوژنیک تجویز شده در دوران بارداری، داروهای ضد تشنج است که به دلیل خطرات ناشی از تشنج برای مادر و کودک مورد نیاز است. لازم به ذکر است که قرار گرفتن جنین در معرض والپروات به عنوان یک خطر برای ابتلا به ADHD مطرح شده است.
پس بین مصرف داروی والپروات و ابتلا جنین به بیش فعالی رابطه مستقیمی جود دارد، یعنی از این طریق میتوان تا حدودی به تشخیص بیش فعالی در دوران بارداری دست یافت.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.
افزایش خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض ناهنجاریهای مادرزادی اصلی و مشکلات رشدی-عصبی از جمله ADHD و همچنین سایر مشکلات شناختی و رفتاری ناشی از قرار گرفتن جنین در معرض والپروات باید به زنانی که در سنین باروری هستند و برای صرع یا سایر بیماریها به آنها والپروات تجویز میشود اطلاع رسانی شود. مشاوره در مورد خطرات والپروات برای زنانی که در سنین باروری هستند نه تنها قبل از بارداری که باید هر زمان که این دارو برای ایشان نسخه میشود انجام شود، زیرا تقریباً نیمی از بارداریها برنامه ریزی نشده است. تعداد محدودی از زنان وجود دارند که والپروات ممکن است بهترین انتخاب برای آنها باشد، اما این دارو نباید بدون رضایت و آگاهی تجویز شود.
اگرچه قرار گرفتن جنین در معرض والپروات به وضوح خطر بیشتری از برخی داروهای ضدتشنج دیگر برای تراتوژنز آناتومیکی و رفتاری دارد، اما نیاز زیادی برای تحقیقات بیشتر حس میشود؛ زیرا خطرات تراتوژنیک بسیاری از داروهای ضدتشنج هنوز نامشخص است.
نتیجه گیری
از قرار گرفتن در معرض سرب و استرس مادر در دوران بارداری گرفته تا وزن کم هنگام تولد، به نظر میرسد فهرست عوامل خطرناک دوران بارداری و یکسال اول زندگی که مرتبط با ADHD هستند با بیشتر شدن تحقیقات در حال گسترش و پیشرفت است. اما حقایق زیادی برای بررسی باقی مانده است.
بنابراین، بدیهی و واضح به نظر میرسد که هم ژنها و هم محیط برای شکلدهی به رشد مغز و رفتار در طول زندگی، بهویژه در سالهای ابتدایی زندگی موثر هستند. ADHD، مانند سایر شرایط پیچیده، یک علت واحد ندارد. هم طبیعت و هم پرورش بر بروز آن تأثیر میگذارد.
برخی از عوامل خطرناک پیش از تولد و یکسال اول زندگی برای ADHD اجتناب ناپذیر و غیر قابل کنترل هستند. مادرانی که در فرزندانشان تشخیص ADHD داده شده است و با ابتلا به بیش فعالی فرزندشان دست و پنجه نرم میکنند، ممکن است خود را سرزنش کنند و خود را مقصر بدانند، زیرا آنها تصور میکنند که ممکن است در ابتلا کودکشان به ADHD نقش داشته باشند. اما علم حقایق آرامشبخشی ارائه میکند: قرار گرفتن در معرض عوامل خطر ابتلا به ADHD را تضمین نمیکند و رویکردهای درمانی اولیه و مؤثر اغلب میتوانند اثرات عوارض قبلی را کاهش داده و نتایج را بهبود بخشند.
در این مقاله درباره امکان پذیری تشخیص adhd در بارداری صحبت کردیم. پس متوجه شدیم که یکی از راههای تشخیص بیش فعالی در جنین، بررسی تاثیر والپروات سدیم بر مغز است. به عبارتی مصرف والپروات سدیم در دوران بارداری توسط مادر، باعث افزایش احتمال ابتلا فرزند، به اختلال بیش فعالی میشود. در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره تشخیص بیش فعالی در دوران بارداری هستید، با کارشناسان وب سایت adhdyar در تماس باشید.
پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال
چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال