آیا با راهکارهای طلایی تمیزکاری منزل با کودک بیش فعال آشنایی دارید؟ خانه تکانی شب عید یکی از بزرگترین دغدغههای خانوادههای ایرانی در روزهای پایانی اسفند است؛ مخصوصا برلی خانوادههایی که فرزند بیشفعال دارند. حتما تمیز کردن منزل با بچه بیش فعال برای شما نیز سخت است، حالا تصور کنید که برای خانهتکانی سال نو، چه طوفانی به پا میشود! تمیز کردن شیشهها، بالارفتن از چهارپایه، مرتب کردن کمد اتاقها، استفاده از شویندههای خطرناک و از همه مخوفتر، یک کودک بیش فعال و سربههوا که هرلحظه ممکن است دست گلی به آب دهد! اگر شما نیز به دنبال راهکارهایی برای پشت سرگذراندن خانه تکانی با بچه بیش فعال خود هستید، این مقاله را از دست ندهید.
ما در این مطلب قرار است استراتژی خانه تکانی برای والدین کودکان بیش فعال را معرفی کنیم. شما با مطالعه این مقاله یاد میگیرید که با ترفندهای روانشناسانه، خلاقیت و بازی، نهتنها مانع خرابکاریهای فرزندتان شوید، بلکه میتوانید او را در خانهتکانی شریک کنید.
Table of Contents
Toggleچالشهای تمیزکاری منزل با کودک بیش فعال
خانهتکانی و تمیز کردن منزل با بچه بیش فعال یکی از چالشهای والدین محسوب میشود. چه بخواهید در تمیزکاری منزل از فرزندتان کمک بگیرید و چه قصد داشته باشید به تنهایی خانهتکانی کنید، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید. از خرابی یا شکستن وسایل منزل گرفته، تا به خطر افتادن سلامتی شما و کودکتان.
خانه تکانی با بچه بیش فعال ممکن است دغدغهآفرین و سخت باشد؛ اگرکه شما با راهکارهای حل این مشکل آشنا نباشید.
کودکان بیش فعال، مخصوصا در سنین پایین بیش از حد کنجکاو هستند. آنها شاید در حین خانهتکانی به وسایلی که تازه تمیز کردید دست بزنند، آنها را جابهجا کنند و یا حتی نظم و ترتیب وسایل را بهم بزنند.
تصور کنید همین حالا آینه یا شیشه پنجرهها را تمیز کردید که ناگهان فرزندتان با دستان شکلاتی آنها را کثیف میکند. یا اینکه از سر شیطنت سراغ مواد شوینده مخصوص تمیزکاری برود وفاجعهآفریتی کند! مثلا کمی از مواد شوینده را بخورد یا روی پوستش بریزد. پس متوجه شدید که هر کوتاهیای باعث بروز خطرات و خسارتهای مالی و جانی خواهد شد.
راهکار رفع این مشکل:
بهتر است قبل از شروع خانه تکانی با بچه بیش فعال یک قسمت از منزل (مثلا یکی از اتاقها) را برای سرگرم کردن فرزندتان در نظر بگیرید. تمام اسباب بازیها و سرگرمیها و فیلمهای مورد علاقه او را فراهم کنید تا سرگرم شوند و مزاحمتی برای کار شما ایجاد نکند.
این نکته فراموش نشود که برای پیشگیری از خطر، مواد شوینده طبیعیای مثل سرکه و جوش شیرین را جایگزین مواد شیمیایی کنید. با اینکار سلامت پوست و تنفس کل اعضای خانواده تضمین میشود.
طبق مطالعات دانشگاه جانز هاپکینز، سازمان غذا و داروی آمریکا و مرکز کنترل سموم ایران (ستاد مرکزی اطلاعرسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو)، کودکان مخصوصا کودکان مبتلا به ADHD، بیشتر در معرض شویندهها و مواد سمی قرار دارند.
چرا کودکان مبتلا به ADHD در معرض خطر موادشوینده قرار دارند؟
همه میدانیم که رفتارهای تکانشی جزوی از اصلیترین علائم ADHD در کودکان است. البته رفتارهای تکانشی فقط به دعوا، ناسزا، حرف و عمل بدون فکر، محدود نمیشود. چرا که گاهی تمایل ناگهانی به بوکردن یا چشیدن مواد نیز یک رفتار تکانشی محسوب میشود. چرا که طبق مطالعات اخیر، حدود 68 درصد موارد مسمومیت در کودکان ADHD طی ۱۰ ثانیهٔ اول مواجهه آنها با مواد خطرناک، رخ میدهد. پس خطر مواد شوینده یکی از اصلیترین موارد و نگرانیهای مربوط به خانه تکانی با بچه بیش فعال است.
نگرانی شویندههای خطرناک در خانه تکانی با بچه بیش فعال
در صورتی که به دنبال تمیزکاری منزل با کودک بیش فعال خود هستید، اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید، دور کردن شویندههای مضر و خطرناک از اطراف کودک است. در ادامه راهکارهای استفاده از پاککنندهها را در خانه تکانی با بچه بیش فعال معرفی کردیم:
با استفاده از مواد سمیای مثل وایتکس، جوهرنمک (من)، آمونیاک، لکهبرها و لوله بازکن، ریسک ابتلا به مسمومیت تنفسی، سوختگی پوست و چشم و سایر خطرات جانی را افزایش میدهید. برای مثال در صورتی که وایتکس را با جوهرنمک یا آمونیاک ترکیب کنید، گاز کلرامین تولید میشود که بسیار خطرناک و کشنده است.
در ادامه یک سری راهکار ایمنی برای خانه تکانی با بچه بیش فعال را ارائه میدهیم.
- قبل از استفاده از این مواد، ابتدا درها و پنجرهها را باز کرده و از فن جهت گردش هوا کمک بگیرید.
- از دستکش لاتکس باکیفیت، ماسک N95 و حتی عینک محافظ استفاده کنید.
- قبل از استفاده از هر شوینده، ابتدا راهنمای استفاده از محصول را مطالعه نمایید.
- به هیچ عنوان مواد شیمیایی را با مواد طبیعی ترکیب نکنید!
- این مواد را دور از دسترس فرزندان خود قرار دهید.
- به هیچ عنوان از شویندهها بدون رقیقسازی استفاده نکنید.
کودکان بیشفعال معمولا بیشتر از دیگر کودکان بدون اینکه به عواقب کارهایشان فکر کنند، عمل میکنند. برای مثال ممکن است بطریها و قوطیهای شویندههایی که رنگی و جذاب هستند را باز کنند، آنها را بو کنند و یا حتی این مواد را بچسند.
به طور کلی نباید فراموش کنید که این کودکان سه برابر بیشتر از همسالان خود دچار مسمومیتهای غیرعمدی میشوند. چرا که:
- این کودکاه همیشه در حال حرکت هستند، کنجکاوی آنها زیاد است، به طوری که ممکن است به قسمتهای خطرناکی از منزل مثل زیر سینک و یا محل نگهداری مواد شوینده بروند.
- در صورتی که به فرزند بیش فعال خود آموزش دهید و به وی گوشزد کنید که دست به این مواد خطرناک نزند، بازهم به دلیل مشکلاتی مثل عدم تمرکز و نقص توجه، ممکن است فراموش کنند که از هشدارهای شما پیروی کند.
- کودکان مبتلا به ADHD، معمولا دوست دارند، بوها، رنگها یا بافتهای عجیب و غریب را امتحان کنند. پس طبیعی است که نسبت به مواد شویندهای که در ظروف رنگارنگ هستند و یا رایحههای جذاب و میوهای دارند، کنجکاو شوند.
ADHD و راهکارهای خانهتکانی و مدیریت شوینده های خطرناک
- میتوانید شویندههای خطرناک را در مناطقی دور از دسترس فرزندتان قرار دهید. (برای مثال این مواد را در کابینتهایی که به قفلهای مغناطیسی ایمنی کودک مجهز هستند، قرار دهید)
- بهتر است این مواد شوینده را در ارتفاعی حدود یک متر و هشت سانتیمتر قرار دهید که دست کودک به آنها نرسد.
- سعی کنید شویندههای خطرناک را در ظروفی با رنگ مات قرار دهید که برای فرزند شما جلب توجه نکنند.
- بهتر است این مواد را در قوطیهایی با بدنه ساده، فاقد برچسب و اشکال رنگی بریزید.
- استفاده از جایگزینهای گیاهی و طبیعی، مثل سرکه، آبلیمو و جوش شیرین، سلامت همه اعضای خانواده را تضمین میکند.
به شما پیشنهاد میدهیم که حس کنجکاوی فرزندتان را با ابزارهای امنی مثل خمیرهای اسباببازی، آب، اسفنجها و دستمالهای تنظیف تمیز (رنگی و جذاب)، ارضا نمایید.
راهکارهای طلایی تمیز کردن منزل با بچه بیش فعال
این نکته را هرگز فراموش نکنید که هرچقد بخواهید فرزندتان را از خانه تکانی دور کنید، بیشتر در روند کار شما اختلال ایجاد میکند. پس اگر دوست دارد در کار سهیم شود، به شما پیشنهاد میدهیم کارهای جزئی را به او محول نمایید.
مثلا از او بخواهید که اتاقش را تمیز کند.
- کودکان علاقه زیادی به مسابقه دادن دارند. پس میتوانید روش مسابقه زماندار را بکار ببرید. برای مثال از تایمرهای رنگی و یا ساعت شنی کمک بگیرید. به فرزند خود بگویید “بیا 5 دقیقه فرصت داریم تا اسباب بازیهات رو از وسط اتاق جمع کنیم”
- بازی نقش را فراموش نکنید. برای مثال به فرزندتان بگویید “امروز قراره به عنوان شوالیه تمیزی” یا حتی “جاسوس گردوغبار” بهم کمک کنی” برای اینکار به او یک ذرهبین بدهید و از او بخواهید که به شما کمک کند تا گردوخاک و لکهها را پیدا کنید.
- کارها را به وظایف کوچک تقسیم کنید. مثلا به فرزند خود نگویید که “برو اتاقت رو تمیز کن”به او بگویید که “کتابها را داخل قفسه بگذارد” یا لباسها را داخل سبد رخت چرک بریزد!
- به فرزند خود یک اسفنج تمیز و یک قوطی اسپری آب دهید و از او بخواهید میز تحریر خود را گردگیری کند.
- به کودک خود استراحت دهید. مثلا وقتی 15 دقیقه به شما کمک کرد، حدود 5 دقیقه به او استراحت همراه با فعالیت فیزیکی دهید.
- بهتر است برای فرزند خود پاپوشهایی با کف ضدلغزش تهیه کنید تا هنگام راه رفتن روی زمین خیس، خطری او را تهدید نکند.
نتیجه گیری
این مقاله به اصلیترین مشکل والدین در اسفند ماه؛ یعنی تمیزکاری منزل با کودک بیش فعال اشاره داشت. پس سعی کردیم راهکارهای اصلی خانه تکانی با بچه بیش فعال را توضیح دهیم. همچنین آنچه در زمینه مدیریت مواد شوینده در تمیز کردن منزل با بچه بیش فعال احتیاج داشتید را معرفی کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان وب سایت ADHDYAR در تماس باشید.
پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال
چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال