طبق بررسیهای اخیر، نشانه های بیش فعالی در مردان کمی متفاوت ظهور میکند. اختلال بیش فعالی (ADHD) صرفنظر از جنسیت، دارای طیف گستردهای از چالشها در افراد است. یکی از این چالشها که کمتر به آن توجه میشود، حساسیتهای حسی و لمسی است. در مردان مبتلا به ADHD، این حساسیتها به اشکال مختلفی بروز میکنند و بر کیفیت زندگی آنها تأثیر میگذارند. پس میتوان گفت که حساسیت حسی و لمسی بالا، یکی از عوارض مشکل ای دی اچ دی در مردان است. اما آیا رابطه مستقیمی بین شدت بیش فعالی و میزان حساسیتهای حسی در این افراد وجود دارد؟ این پرسشی است که در این مقاله به دنبال یافتن پاسخ آن خواهیم بود. پس تا پایان مطلب در کنار ما باشید.
Table of Contents
Toggleبرخی از نشانه های بیش فعالی در مردان
علائم بیش فعالی در مردان عبارت است از:
- رفتارهای پرخطر: مردان مبتلا به بیشفعالی بیشتر مستعد رفتارهای پرخطری مثل رانندگی تند، ورزشهای پرخطر، و اعتیاد هستند.
- مشکلات در روابط: این افراد معمولا در حفظ روابط طولانیمدت با دوستان، همکاران و همسر حود دچار ضعف هستند.
- مشکلات شغلی: نوسانات خلقی، عدم تمرکز و مشکل در مدیریت زمان که از نشانههای مشکل adhd مردان است، ممکن است منجر به مشکلات شغلی و تغییر شغل مکرر شود.
- علاقه بیش از حد به هیجان: جستجوی مداوم برای هیجان و فعالیتهای جدید معمولا در این افراد دیده میشود.
- مشکلات خواب: بیخوابی، آپنه خواب و اختلال در چرخه خواب-بیداری از جمله مشکلات رایج در مردان مبتلا به بیشفعالی است.
- علاقه به تکنولوژی: برخی از مردان مبتلا به بیشفعالی ممکن است علاقه شدیدی به بازیهای رایانهای، اینترنت و فناوریهای جدید داشته باشند که این موضوع اغلب به عنوان یک مکانیسم مقابله با علائم بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
- مشکل در کنترل خشم: این افراد ممکن است در کنترل خشم خود مشکل داشته باشند و به راحتی عصبانی شوند.
مشکل ای دی اچ دی در مردان چگونه است؟
خب همه میدانیم که برخی از رایجترین نشانه های بیش فعالی در مردان بزرگسال شامل مشکلات تمرکز، ناتوانی در انجام چند کار و ضعف در مهارتهای مربوط به مدیریت زمان است. حتی زمانی که مردان به ظاهر موفق هستند، ممکن است مهارتهای مدیریت استرس ضعیفی را تجربه کنند یا در ماندن در یک کار یا حفظ موقعیت شغلی خود؛ مشکل داشته باشند. برخی نیز نوسانات خلقی و تحمل استرس و ناامیدی را تجربه میکنند.
اختلال ديسفورياي حساس به طرد
برخی از مردان مبالا به ای دی اچ دی؛ دچار ديسفورياي حساس به طرد ناشی از ADHD میشوند. این اختلال شامل درد عاطفی شدید، پریشانی و احساس شرمندگی هنگام درک طرد شدن یا انتقاد است. آنها شاید به نظرات و انتفادات جزئی دیگران بیش از حد واکنش نشان دهند یا به دلیل ترس از طرد، از حضور در موقعیتهای اجتماعی اجتناب کنند.
انگیزه پایین
انگیزه پایین؛ یکی از علائم مشکل adhd مردان است. برای آنها شروع یک کار و فعالیت دشوار است. به خصوص آن فعالیتهایی که برایشان جذاب نباشد. پس انگیزه پایین منجر به تعویق انداختن شروع فعالیت یا راه کردن پروژههای ناتمام میشود. در صورتی که این افراد معمولا روی فعالیتهایی که به نظر آنها جذابتر است، تمرکز دارند.
اختلالات خواب
برخی از علائم و نشانههای مشکل ای دی اچ دی در مردان؛ اختلال خواب است. پس مردان مبتلا به ADHD اغلب با به خواب رفتن، خوابیدن یا داشتن یک برنامه خواب ثابت دست و پنجه نرم میکنند. افکار مسابقهای ناشی از ADHD معمولا الگوهای خواب آنها را مختل میکند.
ضعف در مهارتهای برنامهریزی
مردان مبتلا به ADHD احتمالا با تقسیم وظایف به مراحل قابل کنترلتر دست و پنجه نرم میکنند یا نمیتوانند موانع احتمالی را پیش بینیکنند. ضعف در مهارتهای برنامهریزی معمولا منجر به ناتوانی در انجام وظایف در مهلت معین یا دست کم گرفتن زمان مورد نیاز برای تکمیل یک پروژه میشود.
مشکل در مدیریت زمان
مشکل در مدیریت زمان یکی از نشانه های بیش فعالی در مردان است. مردان مبتلا به ADHD نمیتوانند تصور کنند که یک کار چقدر زمان میبرد. این موضوع منجر به تاخیر در انجام کار و یا از دست دادن قرار ملاقات شود. این افراد همچنین در اولویتبندی وظایف نیز ضعیف هستند.
ضعف در تمرکز روی یک کار
ناتوانی در تمرکز بر روی وظایف نیز یک علامت از مشکل adhd مردان است. مثالا برای یک مرد مبتلا به ADHD چالش برانگیز است که روی وظایف، به ویژه آنهایی که به نظر آنها خسته کننده یا پیش پا افتاده است، تمرکز کنند. این موضوع به صورت تغییر مکرر کار، پرت شدن حواس مکرر یا مشکل در انجام کار ظاهر میشود.
ضعف در تمرکز روی یک کار
ناتوانی در تمرکز بر روی وظایف نیز یک علائم مشکل adhd مردان است. مثلا برای یک مرد مبتلا به ADHD چالش برانگیز است که روی وظایف، به ویژه آنهایی که به نظر آنها خسته کننده یا پیش پا افتاده است، تمرکز کنند. این موضوع به صورت تغییر مکرر کار، پرت شدن حواس مکرر یا مشکل در انجام کار ظاهر میشود.
بیقراری بیش از حد
بیقراری در مردان مبتلا به ADHD آشکارتر از زنان مبتلا به آن است. آنها دوست دارند مدام در حرکت باشند، صحبت دیگران را قطع کنند یا به دنبال چیزهای جدید و هیجانانگیز میگردند.
تنظیم هیجانی ناپایدار
مردان مبتلا به ADHD ممکن است احساسات خود را شدیدتر تجربه کنند و به سرعت تحت تأثیر احساسات قرار گیرند. این امر منجر به تنظیم هیجانی ناپایدار در افراد مبتلا به ADHD میشود. این ناپایداری معمولا به صورت نوسانات سریع خلقی، مشکل در کنترل خشم یا واکنش بیش از حد به مشکلات جزئی بروز میکند.
در صورتی که مقاله مربوط به خصوصیات مردان بیش فعال را مطالعه کرده باشید، با اصلیترین علائم مشکل ای دی اچ دی در مردان آشنایی دارید. اما کمتر کسی است که درباره حساسیت لمسی در مردان بیش فعال چیزی بداند. زیرا مقالات زیادی در این زمینه به فارسی ترجمه نشده است. در ادامه به توضیح درباره حساسیت لمسی در مردان مبتلا به ADHD خواهیم پرداخت. پس با ما بمانید. قبل از آنکه به توضیح درباره اصل مطلب که حساسیت حسی در مشکل ای دی اچ دی در مردان است، بپردازیم. ابتدا توضیحی مختصر درباره حساسیت حسی میدهیم. در ادامه به تشخیص بیش فعالی در مردان اشاره خواهیم کرد.
طبق جدیدترین یافتهها، یکی از مهمترین نشانه های بیش فعالی در مردان، حساسیت لمسی و اضافه بار حسی است.
در ادامه به توضیح درباره اضافه بار حسی در مشکل adhd مردان پرداختیم.
اضافه بار حسی یا حساسیت لمسی در مردان بیش فعال
یکی از نشانه های بیش فعالی در مردان (به طور کلی به جنس مذکر اشاره دارد)، اضافه بار حسی یا حساسیت لمسی و حسی است. در زمینه علائم مشکل ای دی اچ دی در مردان، به اضافه بار حسی توجه زیادی نشده. در صورتی که با آگاهی نسبت به این موضوع، میتوانید بسیاری از معضلات ناشی از مشکل adhd مردان را کنترل نمایید.
اضافه بار حسی (Sensory overload) زمانی اتفاق رخ میدهد که یک یا چند حس از پنج حس بدن؛ به شدت تحریک شوند. مثلا؛ زمانی که در یک رستوران شلوغ نشستهاید و صدای آهنگ خیلی بلند است، یا زمانی که یک رهگذر از کنار شما رد میشود و ادکلن یا عطری با بوی تند و شدید داشته باشد. در آن لحظه چه حسی دارید؟ قطعا دچار اضافه بار حسی شدهاید.
در این شرایط ، مغز اطلاعات زیادی دریافت میکند تا بتواند آن را به درستی پردازش نماید. اضافه بار حسی منجر به احساس ناراحتی فرد خواهد شد که این احساس از خفیف تا شدید متغیر است.
هر فرد مبتلا به ADHD، خصوصا مردان (شامل جنس مذکر، صرف نظر از سن)، در مقطعی از زندگی خود اضافه بار حسی را تجربه میکند. برای این افراد، برخی از موقعیتهای روزمره ممکن است چالش برانگیز باشد.
برای این افراد، رفتن به رستوران، کافه تریای مدرسه یا دفتر مدرسه منجر به اضافه بار حسی میشود. صدای صحبتهای بلند مردم، بوی شدید غذا و سوسو زدن چراغهای فلورسنت همگی می توانند باعث تحریک حسی بیش از حد خواهند شد.
اضافه بار حسی به چه صورت است؟
هنگامی که فرد مبتلا به ADHD بیش از حد حسی را تجربه میکند، ممکن است آنقدر روی یک احساس خاص متمرکز شود که اغلب نمیتواند توجه خود را از محرکها دور کند یا روی کارهای دیگر تمرکز نماید. پس ناتوانی در تمرکز روی کارها به دلیل اضافه بار حسی، برآورده کردن انتظارات در مدرسه یا محل کار را دشوار خواهد کرد.
افرادی که اضافه بار حسی را تجربه میکنند، در حال تجربه طیف وسیعی از علائم عاطفی و جسمی هستند. لازم به ذکر است که همه به اضافه بار حسی به یک شکل پاسخ نمیدهند. برخی از علائمی که فرد ممکن است تجربه کند عبارتند از:
- اضطراب
- احساس خستگی یا وحشت
- افکار آشفته یا ناتوانی در تمرکز
- بیقراری
- تحریک پذیری یا تندخویی و زودرنجی
- میل به فرار یا گریز
- عرق کردن
- تپش قلب
- احساس ضعف یا حالت تهوع
پس تشخیص بیش فعالی در مردان راهی برای پیشگیری از مشکلات آتی در زندگی آنهاست.
فردی که اضافه بار حسی را تجربه میکند ممکن است به شکلهای شدیدی واکنش نشان دهد. مثلا قرار دادن دستان خود روی گوش یا چشمان. کودکان در واکنش به اضافه بار حسی معمولا دچار فروپاشی یا طغیان عاطفی میشوند. در برخی افراد، علائم تا زمان توقف ورودی حسی، برطرف نخواهد شد.
اضافه بار حسی مانند زندگی در دنیایی است که صدای آن تا انتها بالا رفته است. صداها، مناظر و احساسات تشدید میشوند و حواس فرد را به شدت تحریک میکنند. قطعا زندگی با این همه سر و صدا واقعا چالش برانگیز و دشوار است.
تشخیص بیش فعالی در مردان چگونه توسط متخصصان صورت میگیرد؟
برخی از متخصصان بهداشت روان که در زمینه اختلال ADHD تخصص دارند، قادرند علائم ADHD را در مردان غربالگری کنند. با این حال، کارشناسان یک آزمایش مخصوص برای تشخیص بیش فعالی در مردان ندارند. در عوض، بیشتر ارزیابیها در این زمینه جامع و چند وجهی هستند. تشخیص بیش فعالی در مردان معمولا شامل گزارشهای خود فرد، اطلاعات در مورد مشکلات و اختلالاتی که در فرد به صورت همزمان با ADHD وجود دارند، جزئیات مربوط به سابقه پزشکی و اطلاعات جانبی در مورد زندگی خانوادگی و دوران کودکی این افراد است.
اگر ADHD در یک مرد دیر تشخیص داده شود، باید بلافاصله درمان را شروع کند زیرا یادگیری نحوه زندگی سالم با ADHD بسیار حائز اهمیت است.
پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال
چالش تا آرامش: پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال، آموزش والدین برای تربیت صحیح و نحوه صحیح رفتار با کودکان بیش فعال
نتیجهگیری
این مقاله بر مشکل ای دی اچ دی در مردان تمرکز داشت. بدین ترتیب به اصلیترین نشانه های بیش فعالی در مردان پرداختیم. همچنین به توضیح درباره حساسیت لمسی در مردان بیش فعال صحبت کردیم. در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره مشکل adhd مردان هستید، میتوانید با کارشناسان وب سایت ای دی اچ دی یار در تماس باشید.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.