مقالات

۵ راز ممنوعه در رفتار با کودکان بیش فعال که هیچکس به شما نمیگوید!

روش رفتار با کودکان بیش فعال

به احتمال زیاد شما هم می‌خواهید نحوه رفتار با کودکان بیش فعال را یاد بگیرید. تا ویژگی‌های خاص فرزندتان را بهتر درک نموده و محیطی امن برای رشد وی فراهم کنید! اگر فرزندتان مبتلا به اختلال ای دی اچ دی هست و می‌ترسید برای هدایت او به سمت یک زندگی عادی دچار مشکل شوید، این مقاله برای شماست! ما در این مقاله تمام تلاشمان را کردیم تا نکات تربیتیی مفیدی به شما یاد بدهیم تا با اجرای آنها، روند رشد و یادگیری فرزندتان را بهبود دهید. پس اگر فرزند شما نمی‌تواند تمرکز کند، زیاد در حال حرکت و جنب و جوش بی‌هدف هست و یا رفتارهای تکانشی‌ای از خود نشان می‌دهد، باید بدانید که هر روز تاخیر در اقدام به درمان، فرصت زندگی عادی و موفقیت از فرزند شما گرفته می‌شود. ما در مقاله‌ پیش رویتان، از تجربیات والدین و مراجعین سایتمان استفاده کردیم. بدین ترتیب شما با خواندن این راهنما، یاد می‌گیرید که چگونه برای فرزندتان استانداردهای رفتاری ایجاد کنید و فضایی ایجاد نمایید که فرصت رشد فرزندتان در تمام مراحل زندگی فراهم شود.

شما حتما بیشتر از دیگر والدین در جریان هستید که زندگی کردن با بچه‌های مبتلا به بیش فعالی چقدر سخت. اما اصلا ناامید نشوید، چون با شناخت چگونگی رفتار با کودکان مبتلا به ADHD، به فرزند خود یاری می‌دهید تا چالش‌های روزانه ناشی از ADHD را پشت سر بگذارد. همچنین انرژی بالای او به سمت فعالیت‌های مهم هدایت شده؛ پس جو آرامی در خانه‌تان حکم فرما می‌شود!
پس هرچه زودتر به موانع و محدودیت‌هایی که فرزندتان به دلیل این اختلال با آنها مواجه است، اهمیت دهید و در جهت بهبود آنها قدم بردارید، شانس موفقیت و پیشرفت او بیشتر می‌شود.

قبل از آنکه چگونگی رفتار با کودکان بیش فعال را یاد بگیرید، باید بدانید که رفتارهای آنها از عمد نیست

لازم دانستیم که این نکته را به شما یادآوری کنیم که بچه‌های مبتلا به ADHD معمولا در روابط اجتماعی، شخصی، تحصیل و انجام امور روزانه ضعیف هستند. مثلا آنها مانند ما نمی‌توانند قبل از انجام کاری روی آن فکر کنند و یا برنامه‌ریزی داشته باشند. این کودکان در بیشتر وقت‌ها تکانشی عمل می‌کنند و یا اینکه نمی‌توانند تکانه‌هایشان را به خوبی کنترل کنند. آنها همچنین ممکن است وظایفی که به آنها می‌سپارید را نصفه رها کرده و یا اینکه تمایلی به تکمیل این وظایف ندارند.
هرچند که این مشکلات شما را خشمگین و حتی ناامید می‌کنند؛ اما چیزی که نباید فراموش کنید این است که او از روی عمد این کارها را نمی‌کند. مثلا کودک شما می‌خواهد آرام و ساکن بنشیند و یا اتاقش را تمیز و مرتب کند. او در تلاش است تا هرکاری را که از او می‌خواهید به درستی انجام دهد؛ اما نمی‌داند چطور اینکارها را به درستی انجام دهد!
درست است که داشتن ADHD برای فرزند شما ناامیدکننده است. اما به همان اندازه بکارگیری روش‌های مثبت و حمایتی برای آنها مفید خواهد بود. شما با صبر ، مهربانی و حمایتتان هم می‌توانید ADHD فرزندتان را مدیریت نموده و هم از جو آرام منزلت لذت ببرید.

والدین در بحث طریقه رفتار با کودکان بیش فعال و پرورش آنها باید بدانند که رفتارهایشان چطور بر علائم و واکنشهای کودک تأثیر می‌گذارد. برای اینکه به او کمک کنید تا در زندگی موفق باشد و سلامت روانش تضمین شود، باید در منزل از نظر رفتاری ثبات داشته باشید؛ یعنی ثبات رفتاری، لازمه رفتار صحیح با کودکان بیش فعال محسوب می‌شود. در ضمن نباید فراموش کنید که در مدرسه هم از حقوق فرزندتان فعالانه حمایت کنید. البته خودتان را به هیچ عنوان فراموش نکنید و سعی کنید با خودتان هم مهربان باشید. چرا که تربیت فرزند بیش فعال گاهی برای شما سخت می‌شود و حتی اگر لازم دیدید، برای کمک و راهنمایی به روانشناس و یا مشاوره کودک مراجعه نمایید.

گام اول: کودک و ویژگی‌های فردی او را بهتر بشناسید

برای اینکه روش رفتار با بچه ی بیش فعال را یاد بگیرید، باید ابتدا فرزند مبتلا به ADHD  خود را بهتر و عمیق‌تر بشناسید. برای اینکه فرزند شما بتواند به شما اعتماد کند و خیلی راحت و بدون ترس، ویژگی‌های شخصیتی خود را بیان کند، شما می‌بایست فضایی امن، گرم و صمیمی ایجاد کنید، با اینکار شما، کودک احساس صمیمیت، امنیت و ارزشمندی می‌کند و خیلی راحت ابعاد شخصیتی خود را نمایان خواهد کرد.

با کودکان بیش فعال چگونه رفتار کنیم؟

علائمی مثل بی‌قراری، تمرکز پایین، تحرک زیاد و بی‌هدف و یا رفتارهای تکانشی، به شما کمک می‌کنند تا خصوصیات و ویژگی‌های خاص فرزندتان را بهتر بشناسید و درک کنید.

ضمن اینکه شناخت توانایی‌ها و نقاط قوت او مثل خلاقیت، فکر کردن خارج از جعبه و غیره به شما کمک می‌کند تا اعتماد به نفس کودک را تقویت نمایید. مثلا زمانی که نقاط قوت او را شناختید، قادرید تا برنامه‌های آموزشی، اسباب بازی، سرگرمی و تفریحاتی درخور استعدادها و علایقش مهیا کنید. تنها از این طریق در تقویت اعتماد به نقش، تشویق و ایجاد انگیزه کودک موفق خواهید شد.

ضمن اینکه وقتی چالش‌ها و نقاط ضعف فرزندتان (مشکلات تمرکز، تکانشگری و واکنش‌های احساسی شدید) را شناختید، آن وقت است که آمادگی لازم برای اتخاذ استراتژی‌های هدفمند و استاندارد را به دست می‌آورید.

پس رفتار با بچه ی بیش فعال فهمیدیم زمانی که نقاط قوت و ضعف و خصوصیات کودک خود را بشناسید، نیازهای فرزندتان را به موقع پاسخ دهید، بدین ترتیب با ایجاد تغییراتی کوچک، اما موثر، فرایند پیشرفت و بهبود کودک تسریع خواهد شد. 

آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفق‌ترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار می‌رود و مولف کتاب‌های مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک می‌کند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد می‌کنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.

این نکته طلایی را هرگز فراموش نکنید که برای شناخت نیازها و احساسات واقعی فرزندتان باید ارتباطی موفق، صمیمی و مستمر با او برقرار نمایید. برای اینکار نیز به مهارت‌های ارتباطی‌ای مثل گوش دادن فعال و مهارت همدلی نیاز دارید. چرا که فقط از طریق این دو مهارت، قادرید فضایی ایجاد کنید که فرزند شما بدون ترس از قضاوتتان، احساسات و چالش‌های خود را بیان کنند.

تحت این شرایط، روابط خانوادگی شما به بهترین شکل بهبود می‌یابند و رشد عاطفی و اجتماعی فرزندتان نیز تضمین خواهد شد. مثلا باهم در انجام فعالیت‌های مشترک مشارکت کنید، فرصت‌ها و شرایط خوبی برای صحبت کردن درباره احساسات و تجارب روزمره، فراهم کنید، با این کارها شرایط لازم برای درک متقابل فراهم می‌شود.

پذیرش و همدلی شاه کلید چگونگی رفتار با کودکان بیش فعال است

این نکته را ملکه ذهن خود کنید به جای اینکه روی اشتباهات فرزندتان متمرکز شوید، باید نقاط قوت و مثبت او را تشخیص دهید، روی آنها تمرکز نموده و حتی در جهت تقویت و توسعه آنها اقدام کنید.

در پاسخ به این سوال که
با کودکان بیش فعال چگونه رفتار کنیم، باید بگوییم که همدلی، اصل اساسی موفقیت شماست. همدلی یعنی اینکه در درجه اول درک کنید که ADHD اختلالی عصبی محسوب می‌شود، پس فرزندتان تقصیری در رفتارهایی که به دلیل ابتلا به این اختلال از خود بروز می‌دهد، ندارد.

گام دوم: زمان‌بندی و روتین‌های ثابتی در خانه ایجاد کنید

در رابطه با رفتار والدین با کودکان بیش فعال، باید گفت که کودکان و نوجوانان معمولا در نظم و سازماندهی ضعیف هستند، پس شما می‌بایست به زندگی و برنامه‌های آنها نظم دهید و برنامه‌روزانه هدفمندی برای آنها ایجاد کنید.

پس برای اتخاذ بهترین رفتار با فرزندتان، در اولین قدم باید برای فرزندتان یک برنامه و روتین روزانه تنظیم کنید که در ادامه درباره آن صحبت می‌کنیم.

یک برنامه روزانه ساختارمند تنظیم کنید

تمام روانشناسان بر این باورند که در یادگیری چگونگی رفتار با کودکان بیش فعال، اهمیت تنظیم برنامه روزانه هدفمند و منظم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

زیرا به زندگی کودک/نوجوان مبتلا به ADHD یک چارچوب هدفمند و قابل پیش‌بینی می‌دهد.

برای اینکه کودکان را به فعالیت و تمرکز ترغیب کنید، ما به شما پیشنهاد می‌دهیم تا کاری کنید فرزندتان هر روز صبح در یک ساعت مقرر بیدار شود، سپس روز خود را با انجام فعالیت‌هایی مثل شستن دست و صورت و صرف یک صبحانه مغذی آغاز کند.

در رفتار با بچه ی بیش فعال باید برنامه روزانه منظم برای فرزند خود تهیه کنید

خب بعد از صرف صبحانه می‌رویم سراغ زمان‌بندی انجام تکالیف، مطالعه و درس خواندن! سعی کنید برنامه‌ای منظم برای این کار ایجاد کنید؛ به این دلیل که برنامه زمانبندی منظم به افزایش تمرکز و کاهش حواس پرتی کودک شما کمک خواهد کرد.

در حین برنامه‌ریزی، اختصاص تایم مشخص برای وعده‌های غذایی و صرف میان وعده را نیز از قلم نیندازید، چون تغذیه مناسب منجر به مدیریت انرژی، هیجانات و احساسات کودک، ایفا می‌‍کند.

ذکر این نکته لازم است که در تنظیم برنامه روتین روزانه فرزندتان، حتما زمانی را برای استراحت، بازی و سرگرمی وی اختصاص دهید. با این کار فرزند شما قادر است انرژی اضافی خود را تخلیه کند و در عین حال بانشاط و سرحال بماند.

خب به پایان روز می‌رسیم و باید زمان مشخصی برای خوابیدن کودک تعیین کنید. چرا وقتی فرزندتان زود و به موقع بخوابد، روند بهبودی او سریعتر پیش می‌رود، فرصتی برای استراحت کامل برای او فراهم می‌شود و در نهایت، برای روز بعد سرحال خواهد بود.

در نهایت به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای اینکه فرزند شما برنامه روتینی که تهیه کردید را بهتر و سریعتر یاد بگیرد، به شما پیشنهاد می‌دهیم از چک لیست‌های رنگی و بامزه، استیک نوت و تقویم‌های بچگانه استفاده کنید.

برای یادگیری بیشتر درباره چگونگی رفتار با کودکان بیش فعال، به شما پیشنهاد می‌دهیم تا پکیج طلایی تربیت فرزند بیش فعال را تهیه نمایید.

برای اتخاذ صحیح‌ترین رفتار با کودکان بیش فعال، به شما پیشنهاد می‌کنیم که وظایف کودک را که شامل کارهای منزل و یا تکالیف مدرسه می‌شود، را به بخش‌های کوچکتر تقسیم کنید. از طریق تقسیم وظایف به مراحل کوچکتر، خیلی بهتر کل کار را انجام می‌دهد و متوجه پیشرفت خود نیز خواهد شد و با این کار انگیزه کودک نیز بیشتر می‌شود.

در انتخاب روش رفتار با کودکان بیش فعال، تقویت مثبت را فراموش نکنید!

زمانی که والدین از ما می‌پرسند که با کودکان بیش فعال چگونه باید رفتار کرد، پاسخ ما این است که تقویت مثبت و ارائه بازخورد سازنده، رمز موفقیت شماست.

حالا این یعنی چی؟ یعنی اینکه وقتی فرزندتان رفتارهای منفی خود را اصلاح کرد و شما شاهد تلاش‌ها و موفقیت‌های کوچک او بودید، از تشویق‌های شفاهی، جملات دلگرم کننده و حتی پاداش‌های کوچک استفاده کنید. پاداش کوچک یعنی اینکه مثلا زمان بازی و یا تایم استراحت او را بیشتر کنید.

در هر موقعیتی سعی کنید از پیشرفت‌های حاصله فرزندتان تقدیر کنید، با این کار هم اعتماد به نفس فرزندتان را بیشتر می‍‌کنید و هم او سعی می‌کند چنین رفتارهای مثبتی را تکرار کند.

۵ راز ممنوعه در رفتار با کودکان بیش فعال که هیچکس به شما نمیگوید!

قوانین و مقرراتی که برای زندگی روزمره فرزندتان تعیین کردید را جدی بگیرید! پیامدهای منطقی‌ای برای رفتارهای نامناسب و اشتباه فرزندتان در نظر بگیرید!

برای رفتار با فرزندتان در عین همدلی با او، جدیت را فراموش نکنید. پس باید قوانین و مقرراتی که برای او تنظیم کردید را جدی بگیرید. مثلا وقتی زمان انجام تکالیف رسید، خیلی جدی، اما مهربان به فرزند خود بگویید که وقت مشق نوشتن است و باید بازی را کنار بذاری!

به طور منطقی به فرزندتان پیامدهای رفتار اشتباه او را گوشزد کنید. مثلا به فرزندتان بگویید که اگر اشتباهی مرتکب شود، با عواقبی که دوست ندارد رو به رو می‌شود. مثلا آن روز نمی‌تواند بازی کند و یا به پارک برود.

گام چهارم: مهارت‌های خود کنترلی را به کودک آموزش دهید

در قسمت‌های قبل به شما توضیح دادیم که کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD، تکانشی رفتار می‌کنند و اغلب کنترلی بر رفتار و هیجانات خود ندارند. پس در این قسمت از آموزش رفتار با کودکان بیش فعال، راهکارهای تقویت مهارت‌های خود کنترلی را به شما توضیح می‌دهیم:

به فرزندتان یاد دهید که چطور می‌تواند خود را آرام کند

به فرزندتان یاد دهید هنگامی که با چالش و استرس رو‌به‌رو شد، با تمرینات ساده‌ای مثل تنفس عمیق، آرام شود. برای آرام کردن و کنترل هیجانات کودک، از انواع اسباب بازی کودک بیش فعال کمک بگیرید.

برخی از بازی‌های فکری و حرکتی به تقویت تمرکز و کاهش استرس فرزند شما کمک می‌کنند.

۵ راز ممنوعه در رفتار با کودکان بیش فعال که هیچکس به شما نمیگوید!

به شما توصیه می‌کنیم که یک قسمت دنج و خلوت خانه را برای زمان‌هایی که کودک احساس تنش و ناراحتی می‌کند، اختصاص دهید. یعنی فضایی دنج که وقتی فرزندتان احساس ناراحتی کرد، به آنجا پناه ببرد و استراحت کند. مثلا یک پتو که کودک زمانی که احساس تنش کرد، به زیر آن برود و یا فراهم کردن شرایطی مثل موسیقی ملایم و آرامبخش نیز موثر خواهد بود.

گام پایانی: شرکت در دوره‌های آموزشی رفتار با کودکان بیش فعال

برای اینکه بهتر بدانید که با کودکان بیش فعال چگونه باید رفتار کرد، که پکیج‌های آموزشی طرز رفتار با کودکان بیش فعال را تهیه نمایید و تمام نکاتی که به شما آموزش می‌دهند را رعایت کنید.

شرکت در دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی والدین چه به صورت حضوری و چه به شکل آنلاین را به شما توضیه می‌کنیم. چرا که در پکیج‌ها و یا کارگاه‌های آموزشی، با جدیدترین راهکارها و متدهای روز دنیا آشنا خواهید شد. ضمن اینکه نباید از مطالعه کتاب‌ها و مقالات روز دنیا غافل شوید. پکیج طلایی تربیت فرزند بیش‌فعال یکی از معدود منابعی است که به شما والدین کمک می‌کند تا درمان بیش فعالی کودکان را سرعت بخشید.

در گروه‌ها و انجمن‌هایی که در آن والدین کودکان بیش فعال حضور دارند، شرکت نمایید. انجمن‌های تخصصی و گروه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی ایجاد شدند، بهترین مکان برای مشاوره گرفتن و تبادل تجربیات شما والدین است.

در صورت نیاز به مشاوران و روانشناسان مراجعه نموده و از آنها کمک بگیرید. در صورتی که به دنبال رفتار با کودکان بیش فعال در مدرسه هستید، همین حالا در قسمت نظرات اعلام نموده و یا با مشاوران وب سایت adhdyar در تماس باشید، تا مقاله‌ای آموزشی برایتان تهیه کنیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *