تست adhd در بزرگسالان چیست و چه کاربردی دارد؟
ساعت یک و نیم شب است و شما مضطرب و مشوش به صفحه لپتاپتان خیره شدید و چندین بار پشت سر هم ایمیل تهدید کارفرمایتان را میخوانید که نوشته در صورت تاخیر در تحویل پروژه، امکان همکاری مجدد وجود ندارد. در صفحه لپتاپتتان دهها پنجره باز مرورگر پر از تبهای نیمه کاره است. یکی صفحه خرید اینترنتی یک تیشرفت است که خرید آن را نصفه رها کردید. صفحه دیگر مربوط به ویدئو انگیزشی برای آموزش مدیریت زمان است که آن ویدئو را هم نصفه رها کردید. در این حین دوستتان از آن سر دنیا تماس تصویری میگیرد و در طی ویدئوکال ناگهان با حالت گلایه آمیز از شما میپرسد که چرا انقد وسط حرفم میپرسی؟ مگه ADHD داری؟ در آن لحظه جرقهای در ذهن شما زده میشود و از خودتان میپرسید که شاید مبتلا به بیش فعالی باشم! بیدرنگ سراغ لپ تاپ میروید و تب جدیدی باز میکنید و در آن سرچ میکنید تست ADHD در بزرگسالان!
Table of Contents
Toggleتست adhd در بزرگسالان چیست؟
همانطور که توضیح دادیم، بیش فعالی در بزرگسالان نیز وجود دارد که درباره آن مقالات متعددی ارائه دادیم. نیازی به توضیح اضافی درباره علائم، عوارض، تشخیص و درمان ای دی اچ دی در گروه سنی بزرگسال نمیبینیم. پس سریع سراغ اصل مطلب، یعنی پاسخ به سوال تست adhd در بزرگسالان چیست، میرویم.
برای اینکه اختلال نقص توجه و بیش فعالی ADHD سریعتر در بزرگسالان شناسایی و درمان شود، تستهای متعددی طراحی شدهاند که در این قسمت قصد داریم از بین انواع تست adhd در بزرگسالان، بهترین و مشهورترین را معرفی و نقد کنیم.
تست غربالگری ADHD در بزرگسالان ASRS
در پاسخ به این سوال که معتبرترین تست adhd در بزرگسالان چیست، باید بگوییم که Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS v1.1) که مخفف آن ASRS است، معتبرترین تست adhd بزرگسال است. ASRS توسط WHO یا همان سازمان بهداشت جهانی و با همکاری جمعی از محققان برجسته دانشگاه هاروارد طراحی و منتشر شده است.
این پرسشنامه که مطابق با استانداردهای DSM-IV طراحی شده، دارای 18 سوال است که علائم ADHD در گروه سنی بزرگسال را مورد ارزیابی قرار میدهد. البته این تست در نسخه کوتاهتری نیز طراحی شده است که فقط 6 سوال دارد و معمولا از این تست جهت غربالگری سریع استفاده میکنند. طبق مطالعات و بررسیهای اخیر، این تست دارای پایایی داخلی بالا و حساسیت مناسب است که نشاندهنده اعتبار بالا و دقت تست میباشد.
این تست کاربرد وسیعی در محیطهای بالینی و آکادمیک دارد. ضمن اینکه بسیاری از افراد از آن برای خودارزیابی کمک میگیرند. تست ASRS دو دارای دو بخش است که بخش اول آن شش سوال اصلی را شامل میشود که بر علائمی تمرکز میکنند که در تشخیص ADHD نقش مهمی دارند.
بخش دوم تست ASRS شامل دوازده سوال است که روی اطلاعات تکمیلی درباره علائم و شدت آنها تمرکز دارد.
هر چند که این تست اعتبار بالایی دارد، اما هرگز جایگزین تشخیص بالینی نمیشود. ضمن اینکه نباید فراموش کنیم که ماهیت این تست، خودگزارشی است؛ پس نتایج شاید تحت تاثیر سوگیریها و یا خودسانسوری قرار گیرند.
تست DIVA
خب برویم سراغ تست DIVA-5!
DIVA در واقع نسخه پنجم یک مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته است که در حقیقت به قصد تشخیص و شناسایی ADHD در بزرگسالان تهیه شده است. در پاسخ به تست adhd در بزرگسالان چیست، باید بگوییم که این تست طبق معیارهای DSM-5 میباشد و 18 نشانه ADHD را در بزرگسالی و هم در دوران کودکی، مورد سنجش قرار میدهد. (یعنی 9 نشانه عدم توجه و 9 نشانه بیش فعالی و تکانشگری).
ضمن اینکه تست DIVA-5 اختلال و ضعف عملکرد فرد در 5 حوزه زندگی مثل تحصیل، کار، روابط اجتماعی، روابط خانوادگی و حتی اوقات فراغت را مورد ارزیابی قرار میدهد.
نکته جالب تست DIVA-5 در این است که هر نشانه ADHD با مثالهای عینی و ملموس همراه است، این موضوع باعث تسهیل در روند تشخیص بالینی خواهد شد. فراموش نکنید که برای تشخیص، وجود هر نشانه در حداقل دو حوزه عملکردی نیاز است.
تست دیوا کاربردهای گستردهای دارد. برای مثال از نسخه پنجم تست DIVA برای تشخیص موارد پیچیده ADHD در بزرگسالان البته با تایید نتایج آزمونهای غربالگری، استفاده میشود.
لازم به ذکر است که دقت تشخیصی روایی و پایایی ابزارهای ارزیابی ADHD در جمعیتهای زبانی و فرهنگی مختلف (برای مثال نسخه ایرانی ابزار یا نسخه ژاپن ابزار ارزیابی) نیاز به بررسی دارد. برای بررسی دقت تشخیصی روایی و پایایی این ابزار از تست DIVA استفاده میشود.
نقاط قوت و ضعف DIVA5 تست adhd در بزرگسالان چیست؟
نقاط قوت تست ADHD در بزرگسالان DIVA5:
- این تست کل معیارها را پوشش میدهد؛ یعنی به طور همزمان علائم کودکی و بزرگسالی و همچنین نقش آنها در اختلال عملکرد فرد را مورد بررسی قرار میدهد.
- پایایی و روایی تست بالاست؛ یعنی دقت تشخیصی کلی این تست 92 درصد میباشد!
- با ابزارها و تستهای BAARS و ASRS همبستگی بالایی دارد.
- این تست مثالهای واضح و روشنی دارد که بیمار به کمک این مثالها قادر است علائم و نشانههای خود را بهتر تشخیص دهید. ضمن اینکه مصاحبهگر نیز به کمک این مثالها تفاوتهای بالینی و تجربه فرد را بهتر میشناسد.
- به منظور تایید علائم دوران کودکی اطلاعات تکمیلیای از اعضای اعضای خانواده یا شریک زندگی فرد دریافت میشود.
نقاط ضعف تست ADHD در بزرگسالان DIVA5:
- تکمیل تست زمانبر است. یعنی برای تکمیل آن حدود 60 الی 90 دقیقه زمان نیاز است. پس عملا برخی مراکز روانشناسی نمیتوانند از این تست استفاده کنند.
- ارزیابی و استفاده از تست به یک روانشناس یا روانپزشک نیاز دارد. البته منظورمان متخصصی است که آموزشهای لازم را در این زمینه دیده باشد.
- برای دانلود و استفاده از تست مذکور میبایست به بنیاد DIVA هزینهای پرداخت کرد؛ پس عملا برخی مراکز ایران و حتی سایر کشورها قادر به پرداخت این هزینه نیستند.
تست ADHD در بزرگسالان CAARS
CAARS مخفف Conners’ Adult ADHD Rating Scales است. این تست توسط دکتر کانرز و همکاران وی طراحی و ایجاد شده است و از آن برای ارزیبای شدت نشانههای ADHD در بزرگسالان استفاده میشود. (ارزیای افراد 18 سال به بالا)
نسخه اصلی تست ADHD در بزرگسالان CAARS دارای 66 آیتم میباشد. تمام آیتمهای این تست مطابق با معیارهای DSM-IV بوده و علائمی مثل نقص توجه/مشکلات حافظه، بیشفعالی/بیقراری، تکانشگری/بیثباتی عاطفی و مشکلات تصور از خود را میسنجند.
این تست کاربردهای زیادی دارد برای مثال روانشناسان و روانپزشکان از این تست برای تشخیص اولیه و احتمالی غربالگری ای دی اچ دی در بزرگسالان و حتی بررسی شدت علائم مورد بزرگسالان قرار میگیرد. این ابزار دارای نسخه خودگزارشی و گزارشگر است.
تست CAARS امکان ارزیابی چندوجهی را فراهم میآورد. چرا که نسخههای خودگزارشی و گزارشگر آن قابلیت مقایسه دیدگاه و نظر فرد و اطرافیان وی را فراهم میآورد. نسخه کوتاهتر این تست، این امکان را فراهم میآورد تا علائم فرد را بعد از مداخلات درمانی پیگیری شود. لازم به ذکر است که این تست توسط روانشناسان و روانپزشکان زیادی در سرتاسر دنیا استفاده میکنند.
نقاط قوت تست کانرز CAARS:
- تست CAARS دارای روایی و پایایی بالایی است.
- تست کانرز دارای حساسیت بالایی است.
- این تست دارای مقایسهای چندوجهی است. یعنی این تست امکان سنجش و ارزیابی همزمان دیدگاه فرد و شخص ناصر (اعضا خانواده، همسر، همکار و دوست) را فراهم میآورد. پس مقایسه این دیدگاهها امکان سنجش دقیقتر را در اختیار افراد قرار میدهد.
- تست کانرز بر اساس معیارهای DSM-IV و همچنین برای گروههای سنی و جنسی متنوعی ایجاد شده است.
نقاط ضعف تست کانرز CAARS:
- احتمال سوگیری، کماظهاری، اغراق در علائم و حتی خودسانسوری توسط فرد مبتلا (نسخه خودگزارش) وجود دارد؛ به همین دلیل به نسخه ناظر یا گزارشگر نیاز است.
- نسخه بلند 66 آیتمی کمی طولانی است و ممکن لست برای برخی مراجعان خسته کننده و ملالآور باشد.
- برخی از زیرمقیاسهای این تست پایایی بالایی ندارند.
- تفسیر و بررسی نتایج این تست به آموزش نیاز دارد؛ یعنی روانشناس یا روانپزشک میبایست تخصص لازم را داشته باشد.
آیا به دنبال تسریع روند درمان بیش فعالی کودکان و یادگیری طرز رفتار با بچه های بیش فعال هستید؟ پیشنهاد ما به شما، مشاهده دوره از چالش تا آرامش: پکیج تربیت فرزند بیش فعال، است. پکیج درمانی بیش فعالی در واقع، براساس متد دکتر سلین طراحی شده است. دکتر سلین از موفقترین محققان و درمانگران بیش فعالی در آمریکا و جهان به شمار میرود و مولف کتابهای مرجع در این زمینه است. پس به شما کمک میکند تا مطابق استانداردهای تایید شده توسط مشهورترین روانشناسان دنیا با فرزند خود رفتار کنید. به شما پیشنهاد میکنیم که صفحه درمان بیش فعالی کودکان با چند ترفند ساده را از دست ندهید.